Klein maar fijn

Kleine moordenaar
Sophia Drenth

3/29/2018

Kleine moordenaar is het vierde boek in het Bloedwetten-universum van Sophia Drenth. De boekenserie bevat de hoofdverhaallijn over Roan Storm en dit is de tweede novelle die een achtergrondverhaal vertelt over een van de andere personages. Het verhaal van Kleine moordenaar staat op zich, dus je hoeft de andere boeken niet gelezen te hebben.

In dit deel ontdekken we de achtergrond van Ravan, die hier nog als Raf door het leven gaat. Hij is een jongen in een slechte wijk en zijn leven wordt getekend door enorme ellende. Niet vreemd dus dat hij naar iets anders verlangt. Zijn reis van jonge knul naar Ath'vacii begint in deze novelle.

Net als bij de andere boeken in de serie is de sfeer belangrijk en die wordt mooi neergezet. Het verhaal begint in de haven waar armoede en ziekte regeren. De wereld voelt als het Nederland van een paar eeuwen geleden, maar dan een paar tinten donkerder. Dat was al geen makkelijke tijd zonder dat er vampiers rondliepen. Die setting uit zich niet alleen in het verhaal, maar ook in het taalgebruik. De Bloedwetten serie is goed geschreven en dit deel zet die traditie voort met een schrijfstijl die ervoor zorgt dat de wereld tot leven komt.

Een schrijfstijl die ervoor zorgt dat de wereld tot leven komt

Als ik een kleine aanmerking heb op de stijl dan is dat de spreekstijl van Raf zelf. Het is duidelijk dat hij uit een arm gezin komt en hij is de Ciske de Rat uit de Bloedwetten serie. Maar het verhaal zelf is vanuit zijn perspectief geschreven en dat is geschreven in netter Nederlands. Ik snap goed dat dat zo is, want anders wordt alles moeilijker leesbaar. Voor mij was het prima geweest als zijn spraak iets minder plat was geweest. Dan was zijn achtergrond duidelijk doorgekomen, maar was de stijl meer een geheel geworden.

Kleine moordenaar is de derde keer dat de origin story van een personage uit deze wereld centraal staat. Daarbij begin je een beetje tegen het punt aan te lopen dat het lastiger wordt om een nieuwe invalshoek te vinden. Dit verhaal kiest ervoor om meer nadruk te leggen op de tragische jeugd van Raf en zijn thuissituatie. Dat geeft het verhaal een eigen karakter. Het nadeel hiervan is dat het zwaartepunt van het verhaal eigenlijk in het eerste kwart van het boek ligt. Het meest emotionele en heftige (en heftig is het) moment ben je al bijna vergeten als je het boek uit hebt. En de ontknoping is lang niet zo intens als het begin.

Het tweede gevolg van deze keuze is dat ik nog niet zo verbonden was met Raf toen hij dat moment meemaakte. Het is een belangrijke gebeurtenis die hem maakt tot de kleine moordenaar die hij is, maar het kostte mij wat tijd om dat op waarde te schatten. Sophia's eigen artikel over de achtergrond van het verhaal legt uit waarom deze scene zo belangrijk is. Niet alleen voor het verhaal, maar ook voor sommige lezers die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Ik vind het geweldig dat dat de achtergrond is, maar daarom was het extra zonde dat de opbouw ernaartoe voor mij iets te snel voelde.

Lekker onvoorspelbaar, maar nergens onlogisch

De rest van het plot zit goed in elkaar. Het verhaal neemt onverwachte wendingen en is lekker onvoorspelbaar, maar nergens onlogisch. Dus uiteindelijk zit het wel goed met de keuze voor een originele verhaallijn. Ook al is de grootste climax voorbij, Kleine moordenaar blijft verrassen. En dan is de lengte van een novelle helemaal lekker: je gaat er in rap tempo doorheen op het puntje van je stoel.

In zo'n klein boek is het makkelijk om op alle slakken zout te leggen, maar Kleine moordenaar is zeker de moeite waard. Het is weer een puzzelstukje in de uitgebreide duistere wereld die Sophia Drenth voor ons aan het opbouwen is en er zijn maar weinig schrijvers in ons taalgebied die dat met zoveel oog voor kwaliteit doen. Het feit dat ik diep ingegaan ben op twee kleine punten betekent ook dat de grote lijnen goed in elkaar zitten. Als je al fan bent van Bloedwetten moet je Kleine moordenaar lezen. Als je dat nog niet bent en je kan wel tegen wat narigheid, dan is dit een prima startpunt.

Deze recensie is onderdeel van de Kleine moordenaar blog tour.

Vonk is een blog met verhalen, recensies, nieuws en opinies uit en over Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op via mail of Twitter.
Meer informatie over Vonk, privacy en recensies.

Redactie: Tom Kruijsen
Mail: tom@vonkfantasy.nl

Volg Vonk:
@vonkfantasy
vonkfantasy

Verhalen: magazine@vonkfantasy.nl

Je kunt Vonk steunen via Patreon. Al vanaf $1 per maand steun je dit blog en de schrijvers van de verhalen. Deze mensen gingen je voor en daarvoor zijn we erg dankbaar.

Ben je schrijver? Lees hier alles over het inzenden van je verhaal voor Vonk Magazine.