Lilith slaat terug

Verbroken in schemer — Kim ten Tusscher

23-05-2018

Verbroken in schemer is het vervolg op Gebonden in duister en dus het tweede deel in de Lilith-trilogie van Kim ten Tusscher. Dit verhaal gaat verder waar het eerste deel ophield en is een vrij klassiek fantasyverhaal. Een vervolg is altijd lastig, en zeker een tweede deel in een trilogie heeft het niet altijd makkelijk, aangezien het begin al beschreven is en het grote einde nog moet komen. Het klassieke voorbeeld van hoe het wel goed kan gaan is The Empire Strikes Back, het tweede deel van de oorspronkelijke Star Wars trilogie. En de structuur van dit boek doet een paar dingen op dezelfde manier, waardoor het als tweede deel eigenlijk heel goed werkt.

Om te beginnen wordt er flink uitgezoomd in dit deel. We zien veel meer van de wereld en we ontmoeten nieuwe personages door wiens ogen we meekijken. Ook het plot neemt wat meer ruimte en draait minder om een persoon op een plaats. Het tempo gaat omhoog doordat er meer gebeurt als wij even ergens anders zijn. Dat werkt prima, het verhaal wordt nergens onduidelijk en de vaart blijft er zo goed in. Doordat de camera iets verder van de gebeurtenissen af staat, voelt het verhaal iets minder benauwend dat het eerste deel en dat beviel mij goed.

De schrijfstijl is niet veel anders dan in deel een. Functioneel en nergens heel vernieuwend, meer een venster waardoor je het verhaal en de wereld tot je neemt. Dit is niet een boek waar je voor gaat zitten om je onder te dompelen in de taal, maar in spanning, avontuur en een andere wereld. Die wereld krijgt hier een stuk meer ruimte dan in deel een, waar het verhaal vooral de nadruk op het personage van Lilith legde. We zien andere landen en leren veel over religie die een belangrijke rol op de achtergrond speelt. Toch mis ik soms nog net dat beetje achtergrond waardoor ik me helemaal kan onderdompelen in de wereld.

Het verhaal is geen herhaling van zetten

Nu we het toch over haar hebben: Liliths grootste conflict in dit boek is dat ze moet leren accepteren, in plaats van strijd leveren. Dat geeft haar een heel andere verhaallijn dan in deel een. Dat zorgt ervoor dat dit boek echt zijn eigen verhaal vertelt, omdat het geen herhaling van zetten is. Het tweede aspect dat hiervoor zorgt zijn de andere personages die meer aan bod komen. Zo ligt er minder druk op de schouders van Lilith om het verhaal te dragen.

Doordat er meer personages in dit verhaal tot leven komen zien we beide kanten van het conflict dat woedt in Merzia. En dat plaatst het verhaal van Lilith in een bredere context. Wat mij betreft is het een erg gedurfde opzet. Het was makkelijk geweest om ook dit deel vooral aan Lilith op te hangen, aangezien zij de drijvende kracht was in het eerste deel. En het had ook heel erg fout kunnen gaan door dat niet te doen, maar het werkt goed.

Verbroken in schemer is boven alles een degelijk boek. Het verhaal zit goed in elkaar met de nodige spanning en avontuur en de personages blijven het sterkste punt van deze serie. Tegelijk pakt dit deel het toch anders aan dan het eerste deel en dat houdt het interessant. Voor de fans komt er genoeg terug, maar er gaat een schepje bovenop en we zien meer van de wereld. Voor de ervaren lezer van fantasy is er wellicht niet veel nieuws te ontdekken. Wat mij betreft heeft dit soort klassieke epische fantasy best een plek in de Nederlandse boekhandel en hebben we daar al te weinig van. Verbroken in schemer zit prima in elkaar. Ik hoop zeker dat er ook meer venieuwende boeken komen, maar tot dan is hier in elk geval een spannend verhaal dat doet waar de fans van dit soort boeken op wachten. Als je hebt genoten van Gebonden in duister, dan doe je dat zeker ook van Verbroken in schemer.Bestel op bol.com