Totem magazine

6/6/2018

Met het wegvallen van twee van de grootste verhalenwedstrijden is er ruimte voor nieuwe initiatieven in de Nederlandstalige fantasy. Dat gebeurt al volop in de vorm van nieuwe wedstrijden. Maar dit lijkt mij ook een goed moment om iets anders te introduceren: een nieuwe publicatiemogelijkheid. Een van de redenen dat ik dit blog begon was dat ik het als platform wilde gebruiken voor schrijvers die goede korte verhalen schrijven. Net zoals bijvoorbeeld Tor.com, Clarkesworld en Uncanny Magazine dat doen in het Engelse taalgebied. Dit is de aftrap van Totem magazine (naam onder voorbehoud) die een dergelijk voorbeeld gaat volgen.

Uitgangspunten

Het belangrijkste uitgangspunt van Totem magazine is dat schrijvers worden betaald. Dat zal geen vetpot zijn, maar het idee is dat geld naar de schrijvers toe stroomt. Als jouw verhaal op Totem geplaatst wordt, staat daar altijd een geldbedrag tegenover.

Dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen en daar komen lezers en sponsoren kijken. Het tweede uitgangspunt is dat het geld zo veel mogelijk van die lezers moet komen. Dat gebeurt door een ebook uitgave van een magazine te koop aan te bieden voor een redelijke prijs. Daarnaast kan Totem magazine gesponsord worden, bijvoorbeeld via Patreon.

Het derde uitgangspunt is dat verhalen altijd gratis op internet beschikbaar zijn. Informatie op internet wil gedeeld worden en paywalls zijn daar in het verleden niet de oplossing voor gebleken. Waarom wordt het dan aantrekkelijk om de ebooks te kopen voor lezers? Dan kunnen ze ook offline lezen en verhalen zijn eerder beschikbaar. Ik denk nu aan een vorm waar de verhalen twee tot drie weken na elkaar beschikbaar komen op de site, maar in het ebook zijn ze in een keer allemaal te lezen. Met uitgaven van zo’n vier a vijf verhalen ben je dan toch al gauw tien weken aan het wachten voor je alle verhalen hebt. De fanatieke lezer wil dan hopelijk liever het ebook hebben. Daarnaast ziet het ebook er goed uit en is het makkelijk te vinden voor op je ereader.

Totem magazine is geen wedstrijd

Tot slot is Totem magazine geen wedstrijd. Er is geen jury, maar een redactie (in eerste instantie bestaande uit mijzelf) en die voert ook echt redactiewerkzaamheden uit. Samen met de auteur wordt een verhaal goed onder handen genomen zodat het beter gepubliceerd wordt dan het ingezonden is. Dit betekent ook geen juryrapporten en niet altijd feedback, maar een verhaal met potentie zal dat altijd horen.

Waarom geen wedstrijd?

Er zijn al jaren veel wedstrijden geweest, maar het is nog steeds lastig om veel korte verhalen te vinden. Edge Zero is daar flink mee aan de slag gegaan en dat is al een stap in de goede richting, maar ook daar ligt de nadruk op kijken wat er al geschreven is. Het doel van Totem magazine is juist met auteurs samen hun verhaal naar een hoger plan tillen. Kwaliteit boven kwantiteit, zo je wilt. Wedstrijden zijn geweldig om te leren en om te experimenteren. Ze zijn minder geschikt voor persoonlijke aandacht en puntjes op de i zetten.

Kwaliteit boven kwantiteit

Door te focussen op publicatie zorgt Totem magazine er ook voor dat er meer verhalen leesbaar zijn. Vrij toegankelijk zelfs en makkelijk te delen, waardoor er meer verhalen te lezen zijn. Ook hier is kwaliteit heel belangrijk, want we willen trouwe lezers aantrekken die graag onze verhalen lezen.

Tot slot is het doel van Totem magazine niet om een winnaar aan te wijzen, maar om een mooie publicatie te vormen. Er is dus geen enkel pretentie van objectiviteit, maar juist de smaak van de redactie die ervoor zorgt dat verhalen hun plekje krijgen.

Geen jury maar een redactie

Dat brengt ons tot het volgende punt: door duidelijk te maken dat we met een redactie werken en geen jury hoeven we geen verantwoording af te leggen. We kunnen een verhaal afwijzen omdat het net niet het genre is waar we nu aandacht aan willen geven, of dat het onderwerp pas nog aan bod is geweest. We kunnen op zoek naar diverse verhalen en daarmee gaan we dan werken. Geen conclaaf of puntenlijsten, maar gewoon een goed verhaal volgens de mensen die het magazine samenstellen.

Gewoon een goed verhaal

De vraag die de redactie zich stelt is dus ook anders dan die van een wedstrijdjury. Niet: “is dit verhaal beter dan andere verhalen?” maar “kunnen we dit plaatsen in ons komende magazine?” en “kunnen we er met de auteur iets geweldigs van maken?” Waarom zou je niet het beste verhaal willen plaatsen? Natuurlijk wel, maar ik pretendeer niet de waarheid in pacht te hebben. Daarnaast ligt de nadruk veel meer op het traject na acceptatie voor publicatie.

Niet dat het hele verhaal op de schop moet. Ik ben bijvoorbeeld betrokken geweest bij Verhalenwevers op Hebban en daar werd in twee of drie mails over en weer het verhaal een stuk sterker gemaakt. Vanuit het perspectief van de lezer werd gekeken wat duidelijker moest, wat scherper moest en wat misschien achterwege gelaten kon worden. Daarnaast gaan we er natuurlijk met de stofkam doorheen op taalniveau (en ja, daar heb ik wat hulp bij).

Je zei iets over geld

Klopt. Ik vind het heel belangrijk dat er geld naar de auteurs stroomt (ik ben er immers zelf ook een). Aan de andere kant is het niet de bedoeling dat ik over een paar maanden financieel aan de grond zit. Verwacht dus geen 10 cent per woord (wat een professioneel tarief is in het Engels). In eerste instantie denk ik aan €25-€50 voor een verhaal van rond de 5000 woorden. Dat kan goed veranderen en hierover vindt natuurlijk overleg met de auteur plaats. Dit bedrag is voor publicatie op de site en in het ebook. Alle andere rechten blijven bij de auteur liggen.

Dit geld moet op de een of andere manier terugverdiend gaan worden en de eerste stap in die richting is Patreon. Dit is een (helaas Engelstalige) dienst waarmee mensen maandelijks Totem kunnen steunen voor een klein (of groot) bedrag. Dit geld gaat in het potje waaruit de schrijvers betaald worden. Daarnaast worden de ebooks van het magazine dus tegen betaling (denk aan €3) beschikbaar gemaakt.

Ik verwacht hier niet rijk mee te worden, maar het zou mooi zijn als het zichzelf in stand houdt. In elk geval zijn de kosten naast het betalen van de auteurs niet heel hoog, en daar investeer ik nu zelf ook al in. Al met al is dit het spannendste deel van deze onderneming, dus we gaan het zien.

Stuur je verhaal in

In het kort: je kunt je verhaal vanaf nu insturen naar totem@tomkruijsen.nl. Dan gaan wij het lezen en nemen we contact met je op. Lijkt het ons de moeite waard om het te gaan publiceren, dan gaan we dan de details uitwerken. Kan je je daar niet in vinden? Dat is natuurlijk ook prima. Alle details komen binnenkort op deze website, maar het is voor mij ook nog een hoop uitzoekwerk.

Ik hoop heel erg dat dit een succes wordt. Ik verwacht niet dat dit de uitgeverswereld op zijn kop zet. Maar hopelijk wordt het een platform waarvan we allemaal beter worden: schrijvers en lezers en liefhebbers van fantasy.

Vonk is een blog met verhalen, recensies, nieuws en opinies uit en over Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op via mail of Twitter.
Meer informatie over Vonk, privacy en recensies.

Redactie: Tom Kruijsen
Mail: tom@vonkfantasy.nl

Volg Vonk:
@vonkfantasy
vonkfantasy

Verhalen: magazine@vonkfantasy.nl

Je kunt Vonk steunen via Patreon. Al vanaf $1 per maand steun je dit blog en de schrijvers van de verhalen. Deze mensen gingen je voor en daarvoor zijn we erg dankbaar.

Ben je schrijver? Lees hier alles over het inzenden van je verhaal voor Vonk Magazine.