Op het randje

Edge Zero 2017

4 januari 2019

In 2018 werd de derde editie van Edge Zero georganiseerd. Naar aanleiding daarvan verscheen ook de derde bundel met verhalen die door de jury geselecteerd waren (met verhalen uit 2017). Als iemand die korte verhalen een warm hart toedraagt is het fijn om te zien dat dit initiatief lekker blijft lopen. De verhalen zijn overigens te lezen op de site van Edge Zero, dus doe daar je voordeel mee.

Verscheidenheid

Met vijftien verhalen is de bundel goed gevuld. Het mooie van zo’n verzameling is dat er altijd wel iets is dat je meer aanspreekt. Of het nou de psychedelische horror van Thom Thys is, of de menselijke science fiction van Anaïd Haen, er is voor elk wat wils. Een van mijn kritiekpunten op de eerste Edge Zero bundel was dat de diversiteit van de verhalen wat minder was. Ik ben blij dat dat beter is geworden.

De verhalen die mij persoonlijk het minst bekoren zijn niet echt verhalen, maar beschrijvingen van gebeurtenissen. Er wordt een interessant gegeven verkend in een fictieve situatie, maar de beginsituatie is eigenlijk niet zo anders dan de eindsituatie en er staat weinig op het spel. Er zijn een aantal van dat soort verhalen te vinden, wat voor mij jammer was. Maar dat is ook een kwestie van smaak en blijkbaar zit de jury daar minder mee dan ik.

Mijn persoonlijke favoriet was Rassenhaat in vijf gangen van Tijs de Jong, de winnaar van Fantastels 2017. Met een subtiele magie word je het verhaal ingezogen, tot een klap van menselijkheid je confronteert met iets dat het verhaal overstijgt. Zo hadden alle verhalen van mij wel mogen zijn.

Slordigheidjes

Wat ik jammer vond, was dat ik in het eerste verhaal over een paar d/t fouten struikelde. Ik begin een beetje bang te worden dat mensen denken “Daar heb je Tom weer, met zijn gezeur over redactie”, maar deze verhalen hadden net een beetje extra aandacht verdiend. Al was het maar op het gebied van taalgebruik en inhoudelijke consistentie. Ik begrijp dat Edge Zero vrijwilligerswerk is, dat uit liefde voor het genre wordt gedaan. Maar wil je dan niet dat het er zo goed mogelijk uitkomt?

Ik heb het hier bij mijn eerste indruk van Edge Zero twee jaar geleden ook al over gehad. Toen kon ik het nog wat makkelijker door de vingers zien. Maar nu deze bundel serieus begint te worden, mag de lat van mij iets omhoog.

Scherpe randjes

De Edge Zero bundel 2018 is een mooie dwarsdoorsnede van Nederlandstalige fantasy, science fiction en horror op het gebied van korte verhalen. Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren nu hofleverancier Fantastels gestopt is, maar ik hoop dat Edge Zero wel doorgaat. Het zou mij een groot plezier doen als er dan iets meer aandacht uitgaat naar een redactieronde, waardoor de bundel net een iets hoger niveau bereikt. Volgens mij kunnen we het dan echt gaan hebben over de beste Nederlandstalige genreverhalen.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.