De boekhandel: een onneembare vesting?

15 januari 2019

De muur was opgetrokken uit stenen die alleen door reuzen verplaatst konden worden. Ferdinand slikte. Toen hij zich aanmeldde bij de huurlingen had hij er niet bij stilgestaan dat ze dit soort forten moesten gaan innemen. Misschien had hij toch beter naar de universiteit voor magiërs kunnen gaan.

“Oké luitjes. Wie als eerste over de muur is krijgt een extra fust bier” zei kapitein Wilhelmsen.

Ferdinand had spontaan geen dorst meer.

Elke keer dat ik in de binnenstad ben loop ik wel even de boekhandel binnen. En elke keer ga ik dan even kijken bij de kast met Nederlandstalige fantasy. Ik tel dan op een hand de titels van auteurs uit de Benelux en ik kijk nog even verder. Nou is mijn boekhandel niet enorm en in het aanbod van de grote steden is iets groter, maar het blijft altijd een beetje een teleurstelling.

Nou snap ik ook wel dat het niet eenvoudig is om je boek in de boekhandel te krijgen. Ik hoor wel eens over de catalogus die je moet hebben om überhaupt door een winkel gezien te worden. En dan is het nog maar de vraag of ze boeken van jouw uitgeverij op die paar planken willen leggen die ze voor genreboeken hebben. Als je uitgeverij dat toch al doet voor andere genres, dan is het minder moeite dan als je er speciaal voor aan de slag moet. Dus de boeken die er liggen zijn die paar Nederlandstalige genreschrijvers die de grotere uitgevers in hun fonds hebben. En als je zelf je uitgever bent, kom dan maar eens binnen bij zo’n winkel.

En ook dat is te begrijpen. Boekhandels hebben het al moeilijk en als ze dan ook nog een hele reeks boeken moeten neerzetten waarnaar de vraag niet al te groot is, dan maken ze het zichzelf niet makkelijker. Dan kunnen ze beter het zekere voor het onzekere nemen en een hele stapel neerleggen van een boek dat bij DWDD is geweest. Want een failliete boekwinkel, die verkoopt ook geen fantasy.

Toch vind ik het wel jammer. Een paar maanden geleden was ik in Amerika en daar zijn de boekhandels (waar het ook niet altijd makkelijk is met Amazon in je nek) een stuk groter. Dat betekent ook een stuk meer genreboeken en ik kon daar dan ook mijn hart ophalen. Helemaal geweldig was Borderlands Books, waar ze alleen maar fantasy, science fiction en horror hebben. Ik heb daar een hele stapel aan mijn wil-ik-lezen-lijst toegevoegd. Het is me bijna gelukt om niks te kopen, want onze koffers waren al vol genoeg. Bijna.

Ik hoor ook wel eens dat mensen geen Nederlandse fantasy in de winkel willen kopen. Ze willen alleen gesigneerde exemplaren aanschaffen op een beurs of evenement. Volgens mij is dat onzin. Ik kan echt niet de enige zijn die elke keer met lichte teleurstelling voor de boekenkast staat. En dan zijn er nog de mensen die helemaal niet naar de Fantasy Fairs en dergelijke gaan. Die komen kijken of er al een nieuw vertaald werk is in hun favoriete serie. Die gun je toch ook wat werk van eigen bodem.

Is de boekhandel nou echt zo’n onneembare vesting? Misschien wel hoor. Ik zie ook wel dat het veel werk zou zijn om daar je boeken verkocht te krijgen. Maar is het iets dat we niet eens met zijn allen moeten proberen. Ik weet dat er een tijdje iets was met “Fantasy specialisten”, maar daar zie ik weinig meer van. En ook de Eclips van Luitingh Sijthof lijkt verdwenen te zijn. Maar goed, die ene kast is er nog steeds. Dus het moet te doen zijn om die weer wat meer gevuld te krijgen. Ik denk dat dat een goede stap zou zijn op weg naar een genre dat zichzelf serieuzer neemt en dat meer mensen weet te bereiken. Geen kleine stap, maar het is een poging waard lijkt me.

Heb jij een idee hoe ik, of andere lezers, schrijvers, bloggers of wie dan ook hieraan zou kunnen bijdragen? Laat het dan weten op Twitter of Facebook.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.