Vonk

24 januari 2019

Welkom op Vonk, een website over Nederlandstalig genre. Mocht het je doen denken aan Totem, dan klopt dat. Vonk is de nieuwe incarnatie van mijn oude site. Totem 2.0 zo je wilt. Waarom dan Vonk? Daar zijn een paar redenen voor. De belangrijkste is misschien wel dat de naam mij al een tijdje irriteerde. Je begint een website en je hebt toevallig een woord in je hoofd op dat moment. Waar wat heeft een totem met deze site te maken? Eigenlijk niks. En ergens is het misschien zelfs een stukje cultural appropriation. Dat kon dus beter.

Vonk is voor mij een term die een stuk beter past. Iets kleins dat er voor zorgt dat iets veel groters ontvlamt. Magische vuurballen, FTL motoren of de angst in je botten. Zo is deze website ook iets kleins die er hopelijk voor zorgt dat er grotere dingen gebeuren in het Nederlandstalige genre.

Technologie

Ik heb er geen geheim van gemaakt dat een van mijn doelen van deze site is om verhalen te gaan publiceren. Om dat mogelijk te maken had ik meer nodig dan de oude technologie die ik gebruikte me kon bieden. Deze site ziet er misschien nog niet heel spannend uit, het is een canvas waar ik veel meer op kan schilderen dan ik hiervoor ooit kon. Dat is de tweede grote reden om de boel flink om te gooien. Dat proces is nog lang niet klaar, maar de eerste grote stap is gezet. En dat is een goede stok achter de deur om verder te gaan met uitbreiden.

Deze stap is mede mogelijk gemaakt door mijn geweldige Patreons. De oude versie van de site had niet eens een domeinnaam. Door de bijdrages aan de pot voor verhalen, kan ik zelf wat investeren in dingen voor de site. Dus we zijn nu live op vonkfantasy.nl met een backend waarin de artikelen veel beter te beheren zijn. Ik vermoed dat er wat artikelen zijn die nog niet helemaal werken (vooral die met grafieken) maar daar ben ik mee bezig.

Wat is Vonk?

Dat is ook een goede vraag. Naar mijn idee is Vonk geen gewoon boekenblog. Daarvoor zijn de recensies niet genoeg gericht op de gemiddelde lezers. Tenminste, dat idee heb ik zelf. Ik las laatst een onderscheid dat John Scalzi maakte tussen “reviews” die zich richten op lezers en “criticism” wat zich richt op het werk binnen de context van het veld. Volgens mij neig ik meer naar dat laatste. Maar boven alles is Vonk mijn eigen ontdekkingsreis naar het ontleden van wat er gebeurt in ons genre en een poging om iedereen daarbinnen scherp te houden. En dan vertrouw ik weer op jullie om mij scherp te houden.

De combinatie van recensies, artikelen en (binnenkort) verhalen, maken dit voor mij een mooie platform om me te uiten over het genre. Waar vind ik dat het heen moet en wat vind ik dat er goed gaat? En door zo mijn stem te laten horen, hoop ik dat er een dialoog met anderen op gang komt. Tot nu toe gaat dat goed, dus ik hoop dat dat ook op deze nieuwe stek blijft gebeuren.

Wat is Vonk? Een website die het genre helpt ontvlammen.

Ik ben van plan daar nog een tijd mee door te gaan en ik hoop dat jullie meekomen op deze reis.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.