Vanaf vandaag te koop op Vonk: negatieve recensies

1 april 2019

Dit was natuurlijk een 1 april grap.


Ik schrijf nu al een paar jaar fanatiek recensies voor deze website. En ik krijg regelmatig waardering op mijn opbouwend kritische kijk op de boeken die ik bespreek. Gedurende die paar jaar heb ik een hoop tijd en energie in Vonk gestoken. Ik heb een Patreon opgezet om te proberen daar wat aan over te houden en dat geld te investeren in schrijvers wiens verhalen ik op deze website publiceer. Omdat ik daarmee nog lang niet kan zwemmen in mijn eigen geldpakhuis is het tijd voor een nieuw verdienmodel.

Vanaf vandaag kun je negatieve recensies kopen.

Wat betekent dat? Tegen betaling van €100,- exclusief BTW publiceer ik op dit blog een negatieve recensie van een boek naar keuze. En dan echt voluit negatief, niks van dat opbouwend kritische geneuzel. Om mijn horizon wat te verbreden hoeft dit geen Nederlandstalige fantasy, science fiction of horror te zijn.

Waarom zou je dat willen doen? Nou, een lijstje redenen:

  • Je wilt de laatste hype op literair gebied eens even flink onderuit gehaald zien
  • Een andere schrijver heeft iets naars gezegd over jouw boek, haar of kledingkeuze
  • Er wordt een publieks-award georganiseerd en je wil je tegenstanders door het slijk halen
  • Of bestel een recensie van je eigen boek zodat je een goede hetze kunt ontketenen op social media

En dat is nog maar het begin. Welke reden kan jij vinden om concullega’s flink onderuit te halen? Vast een heleboel. Dan is €100,- om dat voor elkaar te krijgen helemaal niks.

Ik heb lang nagedacht over de ethische consequenties van het verkopen van een recensie. Maar laten we eerlijk zijn, over elk boek is wel iets negatiefs te zeggen, al is het maar dat ze zich beperken tot de letters van het alfabet. Door daar wat meer nadruk op te leggen en geen ongemeende positieve recensies te verkopen, denk ik dat het wel door de beugel moet kunnen. Het is niet alsof je sterren koopt op Bol of Hebban. Het is gewoon een stuk tekst waarmee je mensen een rotgevoel kunt bezorgen. Wie heeft daar nou geen €100,- voor over?

Zit je nog te twijfelen of dit iets voor jou is (geloof me, dat is het) dan geldt alleen vandaag 1 april een speciale kortingsactie. Als je vandaag mailt naar negatieverecensiekopen@vonkfantasy.nl dan betaal je slecht €25,- voor jouw negatieve recensie van een boek naar keuze hier op deze website.

Mocht je deze website en de Nederlandstalige verhalen die hier verschijnen een warm hart toedragen maar niet op zoek zijn naar een negatieve recensie, steun ons dan via Patreon.


Foto door Michael Longmire.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.