Dag van het fantastische boek

6 april 2019

Een jaar geleden rond deze tijd maakte ik me boos over het bizarre verloop van de Harland Awards boekenprijs. Nu zijn we een jaar verder, is er geen boekenprijs gehouden en zoals we pas sinds kort weten is er ook geen Dag van het fantastische boek. Er is over een week wel een uitreiking van de Harland Awards via Facebook, maar meer ook niet. Nou snap ik dat ergens wel, want na vorig jaar kan je niet hetzelfde nog een keer proberen en doen alsof er niks aan de hand is. De communicatie over het geheel is nogal knullig, maar dat kan ik nog wel door de vingers zien. Ik begrijp ergens ook wel dat de organisatie op eieren loopt en het haast niet goed kan doen.

Ik vind het heel erg jammer want de Dag van het fantastische boek was voor mij altijd een leuk evenement. Het was bij de laatste uitreiking van de PHP in Delft dat ik voor het eerst bij zo’n soort evenement langs ging en kennis maakte met wat er zoal speelde in het Nederlandstalige genre. Dat was nog geen officiële Dag, maar een goede voorloper daarvan, met panels en dergelijke. En de afgelopen jaren was ik er altijd bij om mensen te ontmoeten en dingen te leren. Het was een van de dingen die ons als schrijvers en lezers bij elkaar bracht.

Wat ik vooral pijnlijk vind is mijn herinnering aan het panel waaraan ik deelnam vorig jaar om te praten over de afwikkeling van het hele gebeuren rondom de boekenprijs. Auke Hulst reageerde op mijn beeld dat de Harland Awards een feestje voor het genre moest zijn. Hij zag dat anders: een prijs moest geen feest zijn, maar puur gericht zijn op erkenning van het werk. Of je het met hem eens of oneens bent, de Dag van het fantastische boek zou zeker een feestje moeten zijn en dat loopt nu voor het tweede jaar op rij in de soep (want vorig jaar was de stemming niet bepaald geweldig te noemen).

Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. Ik heb op Facebook al veel reacties gezien van mensen die het zonde vinden dat er geen dag en geen uitreiking zijn. Het is goed om te zien dat die verbinding er nog steeds is en ik heb goede hoop dat we in de toekomst nog veel van dit soort evenementen zullen meemaken. Ik denk dan aan de Worldcons waar ik geweest ben en waar schrijvers en lezers een hele week samenkwamen om elkaar te ontmoeten, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. Ik snap dat het een hele opgave is om zoiets als de Dag te organiseren. Misschien zou het een idee zijn om mee te liften op een ander evenement zoals Imagicon (al snap ik dat dat qua timing lastig is).

Al met al is het jammer dat er geen Dag is dit jaar en vooral dat er geen fysieke uitreiking is. Hopelijk blijft het bij deze editie en kunnen we elkaar volgend jaar in elk geval weer even in levende lijve zien. Al dan niet met een vol dagprogramma.


Foto door Dustin Lee

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.