Een maan in tweeën

Ignis — Imke Smeets

13 april 2019

Ignis is het eerste deel in de serie Als de maan breekt en is het debuut van Imke Smeets. Het is een YA roman die zich afspeelt in een wereld die in tweeën gedeeld is. We volgen de weerwolf Tirego en zijn stamgenoten terwijl twee werelden met elkaar in botsing komen.

Het boek kent een duidelijke tweedeling en dat blijkt uit alles van de titel tot het centrale conflict van de hoofdpersoon. Het boek zelf is ook in twee stukken op te delen. Het begint in een cultuur die gebaseerd is op de prehistorie. Dit is wat mij betreft het meest interessante deel van de wereldbouw en van het verhaal. De setting komt goed tot zijn recht en is goed uitgewerkt. Daarnaast is het een interessante achtergrond die het verhaal een unieke smaak geeft. Zo vaak zie je een prehistorische setting niet.

In de tweede helft beweegt de setting wat meer naar een traditionele fantasysetting. Tenminste dat denk ik, want waar de wereldbouw van het eerdere deel goed uit de verf komt, is dat in de tweede helft wat minder. Het lijkt een combinatie te zijn van drie dingen. Ten eerste het feit dat deze wereld vooral wordt beschreven door personages die er niet vandaan komen. Ten tweede lijkt deze wereld veel uitgebreider te zijn en daardoor is er in het verhaal minder ruimte voor al de details. Tot slot wil het verhaal op dit punt van het boek veel aandacht en is er minder tijd om stil te staan bij de omgeving. Juist doordat de setting in de eerste helft zo uitgesproken is, valt extra op dat het in de tweede helft minder goed tot zijn recht komt.

Het is een subtiele manier waarop Ignis de doorsnee YA overstijgt.

Wat mij verder bij is gebleven is de interessante structuur van het verhaal. De perspectieven zijn allemaal in de eerste persoon, maar er wordt duidelijk aangegeven vanuit wie we het verhaal beleven. Een van de kleinere rollen speelt hier ook weer mee en zo krijgt het verhaal een soort dubbele bodem wat ik erg leuk vond. Het is een subtiele manier waarop Ignis de doorsnee YA overstijgt.

Verder leest het verhaal prima als YA. De personages zijn jonge wezens (mensen kunnen we ze niet allemaal noemen) die hun plek zoeken in de wereld. In die context is het goed leesbaar en het plot loopt lekker door. Dat is voor de doelgroep waarschijnlijk belangrijker dan gemijmer over de wereldbouw. Toch is het leuk dat Ignis iets verder gaat en daardoor heb ik (als niet doorsnee-YA-lezer) me ook prima vermaakt. Het verhaal laat genoeg lijntjes open staan om de lezer lekker te maken voor het vervolg, terwijl het verhaal zelf volledig is.

Als je alles bij elkaar optelt kom je uit bij een boek dat de doelgroep goed bedient en daar nog een stapje voorbij gaat. Vooral de eerste helft is een interessant verhaal in een mooie wereld. Die sneeuwt in de tweede helft wat onder, maar dat neemt niet weg dat het plot overeind blijft. Ignis maakt de verwachtingen meer dan waar en is zeker het lezen waard als je op zoek bent naar Nederlandstalige YA of als de setting je aanspreekt.Bestel op bol.com