Less is more

9 mei 2019

Er ligt altijd een hele stapel boeken op me te wachten voor als het boek waarin ik bezig ben uit is. Ik ben niet zo van de “clean desk policy”. Zolang ik bij mijn toetsenbord kan, ben ik tevreden. Dus die stapel, die ligt gewoon op mijn bureau. Die kan soms aardig hoog worden. Gelukkig is hij de laatste tijd wat minder hoog. Ben ik sneller aan het lezen? Misschien, maar ik merk dat een deel van de boeken op mijn stapel een stuk dunner is. En ik vind dat een leuke ontwikkeling.

Als ik meer dunnere boeken lees, dan betekent dat dat ik meer verhalen kan lezen. Ik kan meer werelden ontdekken en meer personages leren kennen. Natuurlijk is de kennismaking minder uitgebreid. Toch vind ik het fijn om wat meer verschillende dingen te kunnen proeven, als een soort buffet van verhalen, waarbij je zonder al te veel risico ook eens iets nieuws kunt proberen.

Dikke boeken blijven bij mij ook nog wel eens liggen. Het trage middenstuk is een bekend probleem. Bij een dunner boek wordt dat stuk vanzelf kleiner. Het tempo ligt wat hoger en het risico dat de spanningsboog inzakt is een stuk kleiner. Ik wil niet zeggen dat alle dikke boeken hier last van hebben, maar een novelle heeft hier een soort natuurlijke bescherming tegen.

Gelukkig ben ik niet de enige die kortere boeken weet te waarderen. Een tijdje terug was ik bij de American Book Centre in Amsterdam en daar lag een speciaal schap met novelles. Die waren hip volgens het bordje dat er bij stond. Sowieso is er in het Engelse taalgebied meer aandacht voor novelles, zoals te zien is bij de grote prijzen als de Hugo’s. Niet vreemd als je bedenkt dat er sowieso meer genrefictie is. Toch heb ik het idee dat de trend naar meer kort werk neigt.

Die enorme epische fantasyboeken? Die lees ik ook nog steeds graag. Maar de kunst om met minder toch een geweldig verhaal te vertellen is er een die minstens zo indrukwekkend is als het kunnen volpennen van ruim duizend pagina’s. Brandon Sanderson hoeft zich niet druk te maken om mij als lezer te verliezen, maar in de tussentijd lees ik graag de wat kortere romans om zo een heleboel werelden te verkennen. Ik nodig je graag uit om ook eens korter werk te proberen, of het nou korte verhalen zijn of novelles.


Foto door Ian Badenhorst

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.