Boeklancering Echo

16 mei 2019

Afgelopen vrijdag was de boekpresentatie van Echo, de nieuwe roman van Thomas Olde Heuvelt. Een roman waar lezers al lang op zitten te wachten. Als het boek is zoals de lancering, dan is die het wachten waard.

Thomas leest voor

Van het begin af aan werd een angstaanjagende sfeer neergezet die goed bij Thomas’ werk past. Een persoon met ingezwachteld hoofd liggend in een ziekenhuisbed werd zonder verdere tekst en uitleg de zaal ingereden. Terwijl de apparatuur sneller ging piepen, begon het bloed te stromen. De toon was gezet.

De rest van het programma was wat conventioneler. Zo werd er een stuk uit het boek voorgelezen, sprak Dick Maas over het gebrek aan horror (en andere vormen van fantasy) als genre in Nederland en was er een interview met Thomas door Joyce Roodnat. Daarna was er de nodige ceremonie, maar alles bleef heel persoonlijk. Thomas zelf heeft na jarenlang zijn vorige boek over de hele wereld aanprijzen dit soort presentaties helemaal onder de knie.

Een van de dingen die me het meest bijbleef was de professionaliteit van de avond. Een mooie locatie, interessante sprekers, een geweldige aankleding waarbij de grote schermen optimaal benut werden met mooie afbeeldingen en stukken video. Het was duidelijk dat Thomas en uitgeverij Luitingh Sijthoff alles op alles gingen zetten om Hex een waardige opvolger te geven. Volgens uitgever Tom Harmsen verdiende Echo zeker net zo’n groot aantal lezers. Dat laten ze niet aan het toeval over.

Dick Maas

Net als het boek, was de presentatie een ode aan de bergen en aan de liefde. Liefde voor mensen, maar ook liefde voor het genre, zoals Dick Maas het uitsprak en zoals ter sprake kwam in de gesprekken in de bar. De lancering was inspirerend en stond stil bij de pieken en dalen die Thomas had meegemaakt sinds Hex uitkwam. Want eigenlijk is het toch wel gaaf dat een van “onze” genreboeken het zo goed gedaan heeft.

Dat kan geen toeval zijn als je ziet hoeveel werk Thomas en zijn team al in een avond als deze gestoken hebben. Die professionaliteit waar ik het eerder over had, die betaalt zich duidelijk uit. Ik zie om me heen veel andere Nederlandstalige genreschrijvers die ook keihard werken en zichzelf en hun werk serieus nemen. Dat garandeert natuurlijk geen succes, maar het geeft mij goede hoop dat we meer van dit soort successen kunnen gaan vieren.

In de trein heb ik het aangedurfd een stuk van het boek te lezen. Tot nu toe stelt het zeker niet teleur. Is het die waardige opvolger van Hex? Zodra ik het uit heb, laat ik het weten.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.