Opmars

Revolte — Jorrit de Klerk

24 juni 2019

Revolte is het eerste deel in de Zwijgende aarde serie en het debuut van Jorrit de Klerk. Hij is geen vreemde in de wereld van korte verhalen, zo werd hij tweede in de eerste editie van Edge Zero. In Revolte volgen we de belevenissen van Raik Minnema die manager hoopt te worden in de kolonie bij de planetoïde Vesta.

Universum

De zwijgende aarde is een interessant project. Het omvat zes auteurs die aan vijf novelles werken in een universum dat door alle verhalen gedeeld wordt. In die zin is het een verhaal dat de boeken overstijgt, vergelijkbaar met het gedeelde filmuniversum van Marvel, of de boeken om de Star Wars films heen. Niet een serie met een verhaallijn die doorloopt, maar een grote wereld waarin meerdere verhalen verteld kunnen worden. Volgens mij is dat een goede manier om lezers te binden aan een reeks, terwijl je de voordelen houdt van losse delen die apart te lezen zijn. Voor Revolte vormt het wel een extra uitdaging, want het moet ervoor oppassen dat het niet verzuipt in de wereldbouw die eigenlijk vooral goed is voor andere verhalen.

Gelukkig bevat goede wereldbouw altijd meer dan er in een verhaal past, ook al laat je die niet altijd zien. Voor een reeks als deze komt dat goed uit. Revolte en De zwijgende aarde spelen zich af in de nabije toekomst. De aarde heeft een zware tijd achter de rug, maar is weer opgekrabbeld en mensen leven verspreid over het zonnestelsel. Daar zit een VOC-achtige organisatie achter met een Nederlandse en Europese achtergrond. Ik vond deze achtergrond sterk gekozen in een tijd met discussies omtrent de EU en andere grootmachten. De vlam slaat in de pan als communicatie met de aarde wegvalt en de bewoners van twee ruimtestations bij de planetoïde Vesta op zichzelf aangewezen zijn in een situatie die toch al niet makkelijk is.

Het is een heel stuk achtergrond, maar het geeft voor mij weer wat de drijvende kracht van deze serie zou kunnen zijn. Er zit veel actualiteit in en tegelijkertijd is er genoeg om je over te verwonderen. De keuze voor een toekomst die deels in Nederland gegrond is houdt het dicht bij huis, ook al zitten de personages ergens in de ruimte. En met thema’s als overbevolking en opstand tegen autoriteit haak je in op onderwerpen waar lezers ook mee bezig zijn.

De keuze voor een toekomst die deels in Nederland gegrond is houdt het dicht bij huis

Verhaal

Een hoop wereldbouw dus waar we hopelijk vijf boeken mee vooruit kunnen. Dat geeft Revolte een hoop te doen. Het verhaal van dit boek zelf blijft daarin wat dunnetjes. Zeker in het middelste deel van het verhaal lopen de hoofdpersonen eigenlijk maar tegen weinig tegenstand aan. Het helpt niet dat Raik niet erg assertief is als persoon en hij komt dan ook niet heel goed uit de verf in dit deel. Hij lijkt vooral een gereedschap om de elite van het verhaaluniversum te laten zien. Het viel mij wat tegen na het verkennen van die grote wereld in het eerste deel.

Gelukkig gaat de voet stevig op het gaspedaal in het laatste deel van het boek. Daar wordt ook de aftrap gegeven voor een verhaallijn die dit boek overstijgt. Dan moet Raik zichzelf gaan overwinnen en wordt het verhaal een stuk spannender. Met wat twists en turns worden de beloftes van de wereldbouw ingelost en leren we meer van het grote plaatje. Wat wel onderbelicht blijft is het zwijgen van de aarde. Het speelt zijn rol in de algehele chaos die uitbreekt, maar wat er nou precies aan de hand is, daar leren we hopelijk in de volgende delen meer over.

Het verhaal is degelijk en vlot geschreven. Ik houd wel van de humor die verweven zit in de schrijfstijl. Dat zorgt ervoor dat de stukken waarin de actie wat terugloopt, toch interessant zijn. Het taalgebruik is te betrappen op een enkel anglicisme, maar de kwaliteit van het schrijfwerk is prima.

Misschien een gek iets om te benoemen, maar het viel mij op dat veel Nederlandstalige genreboeken een dankwoord achterwege laten. Dat is hier gelukkig niet het geval en zo zien we ook een kijkje achter de schermen en weten we wie er meewerken aan het boek. Want dat is natuurlijk niet alleen het product van de auteur. Zo kunnen geïnteresseerde lezers zien wie er nog mee meewerken aan het proces achter dit soort boeken.

Revolte is een ambitieus project dat het bijna waarmaakt. Ik zou het boek zeker aanraden al is het maar omdat het de aftrap is van zo’n interessant project. Het verhaal had voor mij iets sterker uit de verf kunnen komen, maar het is als geheel vermakelijk genoeg om je als lezer onder te dompelen in de fascinerende wereld. Ik ben heel benieuwd hoe de andere schrijvers met hun eigen stijl en eigen verhalen deze wereld verder inkleuren. Revolte is een goede aftrap van de serie.Bestel op bol.com