Liefdesbrief aan Mars

Roest — Jasper Polane

04-08-2019

Roest is het tweede deel van de Zwijgende aarde reeks. Dit deel is geschreven door Jasper Polane en verplaatst de aandacht van de asteroïdengordel naar Mars. Het verhaal staat voor het grootste deel los van Revolte, met hier en daar hints naar het grotere verhaal dat zich achter de schermen afspeelt.

We zien de rode planeet door de ogen van magistraat Sam. Haar achtergrond is beïnvloed door de gebeurtenissen van Revolte, maar niet zoveel dat je het eerste gelezen moet hebben. Roest leest als een bundeling van drie korte verhalen die samen een groter geheel vormen. We springen wat door de tijd, maar de verhalen werken toe naar een climax. Die structuur vond ik goed gedaan en de opbouw maakt het verhaal interessant.

Als Roest iets is, dan is het wel een liefdesbrief aan Mars. Als je vindt dat de wereld als personage een kenmerk hoort te zijn van genrefictie, dan zit je met dit boek goed. De kaart voorin, de omschrijvingen van het landschap en de belangrijke rol van de planeet zelf in het verhaal, maken het een mooie sciencefiction-ontdekkingsreis. En dat zonder dat het een cheesy verwijzing is naar de klassieke, kinderlijke kijk op Mars. Hier en daar echoot zelfs een beetje Red Mars van Kim Stanley Robinson door, wat echt mijn soort sciencefiction is.

De achtergrond komt dus goed uit de verf en het plot brengt de nodige spanning. Het grootste deel van het verhaal werkt Sam als detective aan een aantal zaken. Die zijn vermakelijk genoeg, maar het zwaartepunt van het verhaal ligt duidelijk bij de wereldbouw. De personages hebben niet heel veel ruimte dankzij de korte lengte van de novelle, maar Sams innerlijke strijd is genoeg om de aandacht vast te houden. De bijpersonen zijn er vooral als aankleding, maar werken prima. Wat voor mij iets te ver ging was de overdreven seksuele drang van enkele personages. Die was ook in Jasper Polanes Onzichtbare maalstroom-serie voor mij soms iets te veel. In dit verhaal is er in elk geval nog een aanwijsbare reden voor, maar het viel iets te veel uit de toon voor mij.

Ik was al enthousiast over het eerste deel van deze serie en van dit deel word ik nog iets blijer. Het staat meer op zichzelf, doordat het niet de aftrap hoeft te geven van een hele reeks. Met de interessante structuur en de mooie kijk op Mars, is deze novelle er een die niet op je sciencefictionplank mag ontbreken.

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.