Vonk Magazine 1: de lessen

20 augustus 2019

Vorig jaar begon ik eindelijk eens werk te maken van mijn plan om verhalen te publiceren op deze site. Mijn idee was dat er meer ruimte moest zijn voor schrijvers om korte verhalen gepubliceerd te krijgen waar ze voor betaald werden. Daarnaast wilde ik de goede verhalen die voor wedstrijden geschreven werden meer kansen geven om niet in een la te verdwijnen.

Vier verhalen staan nu op de site en verschijnen binnenkort als e-book. Dat was een leuk project om aan te werken, maar om nou te zeggen dat het allemaal perfect ging, is overdreven. Ik mag graag kritisch zijn op anderen die zich bezig houden met het publiceren van Nederlandstalige fantasy, dus dan is het alleen maar eerlijk als ik ook zo naar mijn eigen werk kijk. Hierbij drie lessen die ik geleerd heb bij het maken van het eerste Vonk Magazine.

Les 1: planning

Ik begon met een globaal idee van een planning, maar niks concreets. Er waren geen echte deadlines. Er kwam een verhaal binnen, ik accepteerde het of niet, en toen gingen we aan de slag om het gepubliceerd te krijgen. Dat leidde tot het grote gat tussen de eerste drie verhalen en het laatste. Dat had weer tot gevolg dat het project lang leek stil te staan, terwijl ik achter de schermen nog druk bezig was. Er zijn in die tijd dan ook maar weinig nieuwe verhalen ingestuurd voor de volgende editie.

Voor de volgende editie van het magazine heb ik een concrete planning uitgestippeld. De deadline voor inzendingen van de volgende editie is 20 september en dan zouden de verhalen rond het einde van het jaar hier gaan verschijnen.

Les 2: redactie

Ik hamer in mijn recensies vaak op redactie. Niet eens zozeer op tekstueel niveau, die is in de meeste gevallen wel goed, maar op verhaalniveau heb ik nog wel eens wat te zeuren. Door nu eens zelf in de redacteursstoel te gaan zitten en samen met schrijvers aan hun verhaal te schaven heb ik het ook eens van de andere kant meegemaakt. Dat was erg inspirerend. Verhalen die wat mij betreft al prima waren, werden door de auteurs sterk verbeterd met een paar kleine aanwijzingen van mijn kant. De credits voor die verbeteringen gaan volledig naar de schrijvers, maar ik vond het fantastisch om te zien dat zelfs wat kleine punten van mij al zo’n verbetering konden realiseren.

Daar staat tegenover dat ik geen tekstredacteur ben en dat begon bij sommige verhalen op te vallen. Dat is zeker geen verwijt aan de schrijvers, want ook zij zijn geen redacteurs. Toen ik voor een van de verhalen wel een tekstredacteur inschakelde, viel mij toch ook wel op hoeveel er dan nog boven water komt. Een duidelijk les dus: een tekstredacteur is zeker wel belangrijk. Daar staan natuurlijk kosten tegenover en dat heeft dan weer invloed op de haalbaarheid van publicatie, maar de insteek van Vonk is dat het zo professioneel mogelijk moet en dat is iets dat ik aan wil gaan houden.

Les 3: inzendingen

Ik heb het bij het onderwerp planning al aangestipt, maar na de eerste golf van inzendingen werd het beduidend stiller. Ik weet niet hoe het er bij Edge01 en HSF aan toe gaat, maar een plek die een constante stroom aan verhalen accepteert is er een tijd niet geweest in het Nederlandse taalgebied en dat is misschien even wennen. Ik ben hier ook niet al te duidelijk over geweest: ik was druk met alle voor mij nieuwe dingen en eerlijk gezegd kwam het me goed uit dat er niet ook nog een enorme stapel verhalen op me lag te wachten. Maar nu de eerste editie de deur uit is, moeten er wel nieuwe verhalen komen natuurlijk.

Daarom is de laatste les van vandaag dat ik duidelijk moet laten weten hoe het zit met inzendingen. Daarnaast kan ik er actiever achteraan jagen. Vanaf vandaag is er een plek op de site met alle informatie over het insturen van verhalen. Hopelijk helpt dat schrijvers om Vonk Magazine te blijven vinden voor hun verhalen.

Ik heb enorm veel geleerd van de eerste editie van Vonk Magazine. Er is veel dat beter kan, maar ik ben blij dat er vier mooie verhalen te lezen zijn op deze site. Hopelijk worden dat er nog veel meer.

Become a Patron!

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.