Waar zijn de Harlands?

14-11-2019

Niet alleen op Vonk is het een beetje stil de laatste tijd. De laatste update over de Harland Awards dateert alweer van 25 juni 2019. Het was een bericht dat er achter de schermen het een en ander gebeurt, maar dat er ook nog mensen gezocht worden voor de organisatie. De deadline van vorig jaar (1 november) is inmiddels al verstreken, al was in juni wel al duidelijk dat dat geen realistische deadline was voor dit jaar. Intussen heb ik in de wandelgangen al een paar keer gehoord dat de wedstrijd wellicht helemaal niet door zou gaan. Dat zou natuurlijk heel erg zonde zijn voor zo’n instituut binnen de genrewereld.

Er kunnen natuurlijk een heleboel redenen zijn voor die stilte. Het kan zijn dat er heel hard gewerkt wordt en dat ze zichzelf niet in de vingers willen snijden door iets naar buiten te brengen dat ze niet waar kunnen maken. Als we met een wat somberdere blik kijken dan zou het ook zo kunnen zijn dat de organisatie echt op zijn gat ligt en er simpelweg niks te melden is. Is het in dat geval niet juist goed om aan de bel te trekken?

Voor mijn gevoel zijn er een paar lastige situaties waar de Harland Awards zichzelf in hebben gemanoeuvreerd. Ten eerste was er natuurlijk het debacle met de boekenprijs, die voor veel mensen nog een nare nasmaak met zich meebrengt. Daarnaast leek er vooral de laatste jaren een bepaalde spanning te zijn met betrekking tot de doelgroep van de Harland Awards. Was het nou een wedstrijd voor beginnende schrijvers die welkom geheten moesten worden in het genre? Of was het een prijs voor gevierde schrijvers die op het punt stonden om door te breken, of dat misschien zelfs al waren? Tot nu toe liep dat allemaal door elkaar, met als resultaat lange Facebookdiscussies vol boze deelnemers, juryleden en andere betrokkenen. Dat is geen goede basis om een nieuwe wedstrijd te organiseren natuurlijk.

Daarentegen ging er ook een hoop goed de afgelopen jaren. Ik vond de opzet met een Dag van het fantastische boek, een soort mini-conventie voor genreschrijvers, erg geslaagd. De gala-insteek van de prijsuitreiking vond ik ook leuk. Dat was een goede manier om aan te tonen dat het genre zichzelf serieus neemt, ook al doet we dat op onze eigen manier. Daardoor was de laatste uitreiking ook een beetje een domper: een Facebook-stream. Daarmee verloren we juist het stukje saamhorigheid dat de uitreiking nog wel met zich meebracht, ook al ging die daarna op Facebook glansrijk ten onder.

Ik hoop dat we snel een update krijgen met hoe de zaken ervoor staan. Zelfs als dat niet positief is. Ik heb zelf altijd een dubbel gevoel bij een oproep om hulp bij het organiseren van de wedstrijd. Ergens zou ik het graag doen, maar ik wil nou eenmaal nog liever meedoen. Ik denk dat ik niet de enige ben die er zo instaat. Als de nood echt aan de man is, dan is dat misschien goed om te weten, zodat mensen die hierover twijfelen over de streep getrokken kunnen worden. En een update met goed nieuws over de voortgang zou natuurlijk ook fijn zijn, al is het maar dat we onze verhalen weer kunnen afstoffen en met de ganzenveer aan de slag kunnen.

Iedereen heeft een ander idee over hoe de Harlands georganiseerd moeten worden. Iedereen heeft een ander idee over op wie de Harlands zich moeten richten. Maar volgens mij is iedereen het over eens dat de Harlands moeten blijven bestaan. Ik hoop dus dat de organisatie in elk geval snel met nieuws komt. Dat mag slecht nieuws als dat nodig is. Dan weten we in elk geval waar we aan toe zijn en kunnen we ons gaan richten op een volgende editie, welke vorm die dan ook mag krijgen.


Foto door Steven Wright op Unsplash

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.