De leesstapel

28-11-2019

Daar ligt hij dan. Hij staart je aan. De stapel boeken die je nog moet lezen. Nee, wilt lezen. Is hij gekrompen sinds de laatste keer dat je er een boek vanaf gepakt hebt? Het lijkt er eerder op dat hij gegroeid is.

Ik doe elk jaar mee aan een Reading Challenge (op Hebban, maar Goodreads heeft hem volgens mij ook). Ik hou van getalletjes en het is leuk om bij te houden wat je leest. Intussen is het jaar bijna voorbij en krijg ik alweer mails om die van 2020 te beginnen, terwijl ik de laatste tijd alleen maar verderop geraakt ben. Daarnaast wil ik graag weer wat boeken recenseren. Noem me ouderwets, maar dan moet ik ze toch wel eerst gelezen hebben.

(Een deel van) mijn huidige stapel staat in het plaatje bij dit artikel: de laatste twee delen van de Zwijgende aarde serie, waar ik tot nu toe erg positief over ben. Dus wil ik weten hoe het afloopt ook. Macht is het vervolg op Bloed waar ik over schreef: “Dat boek hoort er te zijn in de boekhandel en bibliotheek en ik ben blij dat het er is.” Dus ook daar ben ik razend benieuwd hoe het verder gaat. De Wolffs bestiarium is alleen al schitterend als boek en ik heb veel zin om in al dat moois te verdwalen. A Little Hatred is een beetje een vreemde eend in de bijt, als niet-Nederlandstalig boek. Joe Abercrombie is echter een van mijn lievelingsschrijvers, dus ik was erg blij toen er een nieuw boek van hem verscheen.

Blij, maar het betekende dus ook weer een boek op de stapel. Dat is natuurlijk de vloek van de leesstapel, hij blijft maar groeien. Natuurlijk zijn er mensen die een stuk meer lezen dan ik en zelf probeer ik het tempo ook weer op te voeren, maar ik heb een poosje tijd moeten maken voor andere dingen en dat zie je dan meteen. De leesstapel stopt voor niemand.

Gelukkig is de vloek van de leesstapel ook een zegen. Want is het niet ook geweldig dat die stapel alleen maar groeit met boeken die je nog wilt lezen? De wetenschap dat hoe veel tijd je ook hebt, je nooit klaar zult zijn. Dat er altijd een boek is dat op je wacht.

Binnenkort sla ik weer aan het recenseren. Tot die tijd ben ik benieuwd hoe andere hun leesstapel beheren. Ook met een Reading Challange, of gewoon een stapel op tafel (ik heb de mijne intussen in de kast gelegd). Je kunt het me laten weten via Twitter.

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.