Top 2019

24-12-2019

Het is december en dat betekent lijstjes maken. Ik wilde niet achterblijven, maar een hele top 2000 opstellen werd me wat gortig. Dus leek het me mooi om terug te blikken op het afgelopen jaar en stil te staan bij de drie boeken die mij het meest zijn bijgebleven. Zijn het de beste boeken? Dat durf ik niet te zeggen, maar het zijn boeken die volgens mij de grootste kringen maakten in onze kleine genrevijver en die bovendien meer waren dan alleen een boek.

Echo - Thomas Olde Heuvelt

De grootste gebeurtenis in de Nederlandstalige genrewereld dit jaar was het verschijnen van Echo. Het langverwachte vervolg op Hex werd ingeluid met een mooie boekpresentatie, posters op stations, en een groot artikel in de volkskrant. Dingen waar de meeste Nederlandstalige genreschrijvers van gaan likkebaarden. Wat mij betreft is het verdiend: Echo is een geweldig boek, anders dan Hex en het verdient de aandacht die het krijgt. Hopelijk kunnen andere schrijvers daar een graantje van meepikken, ook al blijkt dat vaak lastig te zijn.

De boekpresentatie is trouwens te bekijken op Youtube. Mocht je ook van het boek genoten hebben, dan is het zeker leuk om er eens voor te gaan zitten.

1000 nachten - Sophia Drenth

Met 1000 nachten breidt Sophia Drenth de wereld van Bloedwetten weer een stukje uit. Het is een fascinerende blik op de achtergrond van een van de karakters. De serie wordt bijeengehouden door een sterke schrijfstijl, goede wereldbouw en die intrigerende karakters dus. 1000 nachten is geen enorm dikke pil, maar behoort zeker tot de top van 2019.

Het blijft niet alleen bij het boek, er is ook een mooie trailer verschenen die ik hier nog niet onder de aandacht heb gebracht. Sophia pakt graag uit voor haar boeken en dat leidt dan tot dit soort mooie promoties.

De zwijgende aarde

Als er iemand is die dit jaar een risico heeft durven nemen dan is het Jasper Polane, als brein van Quasis. Met vijf andere schrijvers tuigde hij een soort Marvel Cinematic Universe op gebaseerd op een verhaallijn rondom een futuristische VOC met avonturen op verschillende plekken in ons sterrenstelsel. Het leidde tot een sterke serie met verschillende stemmen die samen een verhaal vertellen. Ik ben op het moment aan het genieten van het laatste deel en ik ben erg onder de indruk van deze unieke serie. Het is wat mij betreft een van de hoogtepunten van 2019 voor Nederlandstalig genre.

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.