De boekhandel veroveren

Waarom ligt er geen Nederlandstalige fantasy in de boekhandel en zou dat wel moeten?

25-01-2020

Een jaar geleden schreef ik een artikel over de boekhandel en hoe weinig oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy daar te vinden is. Het is iets wat me nog steeds bezighoudt en waar ik voor mijn gevoel best nog wat meer aandacht aan kan besteden. Ik wil ook wat dieper graven in hoe dit nou allemaal zit. Hoe ziet dit probleem eruit vanuit het oogpunt van de boekhandel, de uitgever, de schrijver en de lezer?

Dat laatste oogpunt kan ik zelf behandelen en dat deed ik in mijn vorige artikel al min of meer. Natuurlijk vertegenwoordig ik niet alle lezers, maar wel zij die de boekhandel een warm hart toedragen. Ik vind niets zo fijn als langs planken vol boeken lopen om te kijken of er wat leuks bij zit. Een paar bladzijden lezen om te zien of het bevalt. Het is mijn manier om iets nieuws te ontdekken, wat nu vaak jammerlijk mislukt door het ontbreken van zo’n beetje elke Nederlandstalige auteur. Om het verschil te zien hoef je alleen de taalgrens over, niet eens de landgrens. Bij The American Book Center in Amsterdam (en Den Haag, maar daar ben ik al een poosje niet geweest) staat een enorme kast met genreboeken. Zo kan het dus ook.

Voor mij als lezer zou de boekhandel dus een goede manier zijn om nieuwe boeken te ontdekken. Aan de andere kant ben ik een slecht voorbeeld, omdat ik via internet ook wel op de hoogte ben van veel van wat er speelt. Via sociale media en sites als deze is het makkelijker dan vroeger om te weten wat er aan nieuwe boeken verschijnt. Dus is die boekhandel dan wel nodig?

Misschien niet per se de boekhandel, maar er is wel degelijk een verschil tussen zelf struinen tussen titels in een kast en een schrijver volgen op sociale media. Daar werkt het toch een beetje als een bubbel: als je een schrijver volgt zie je meer van die schrijver en een schrijver die je niet volgt zal je niet snel iets van zien. In die zin is Twitter wat beter uitgerust dan Facebook en Instagram (vandaar mijn pleidooi), maar geen van allen is zo toegankelijk als de boekenkast van de boekhandel. Tenminste, als die Nederlandstalige fantasyboeken er zouden staan.

Dit is puur vanuit de lezer geredeneerd. Ik snap dat er voor schrijvers en uitgevers weer hele andere dingen gelden. Dan moeten er fysieke boeken heen en weer gestuurd worden, wat kosten met zich meebrengt. Er zijn ook een heleboel alternatieven inmiddels. Zelf je boeken verkopen via internet of nieuwe platforms als Bazarow openen een heleboel deuren. Toch ben ik benieuwd of het oude model van de boekhandel echt aan vervanging toe is, of dat het nog meerwaarde heeft. Mocht de boekhandel aan zijn eind zijn, wat kunnen we daar dan van leren? Ik ben benieuwd hoe ik de komende jaren mijn boeken ga kopen en of ik dan af en toe nog lekker voor een kast kan gaan staan om mijn ogen rij voor rij naar beneden te laten gaan. Ik hoop het eigenlijk wel.


Foto door Max van den Oetelaar op Unsplash

Steun schrijvers van verhalen en nieuwe ontwikkelingen van Vonk op Patreon. Het kan al vanaf $1.