Begin dit jaar gaf ik de aftrap voor een serie artikelen rondom de vraag: waarom ligt er zo weinig oorspronkelijk Nederlandstalige fantasy in onze boekenwinkels? Ik wil deze vraag vanuit een aantal standpunten verkennen. In dit tweede deel beginnen we een antwoord op onze vraag vanuit het perspectief van een van de meest gevierde selfpubbers in het Nederlandstalige genre: Sophia Drenth. Ze is met name bekend van de Bloedwetten reeks en ze won daarmee onder andere de Bastaard Fantasy Award en The Indie Award.

Laten we met het goede nieuws beginnen: boekhandels staan wel degelijk open voor Nederlandstalig genre van selfpubbers. Sophia’s boek is bijvoorbeeld te vinden bij de boekwinkel bij haar in de straat. Daarvoor is ze zelf naar de winkel toegegaan. Niet op een mooi plekje in de etalage, maar het staat op de (hoge) plank. Ook zonder je eigen tussenkomst ontdek je als selfpubber je eigen boek wel eens in een boekhandel. Er zijn zelfs boekhandels die genegen zijn om schrijvers die hun eigen boek uitgeven financieel tegemoet te komen. De wil is er dus aan de kant van de boekhandelaren. Toch is de praktijk dat je geen grote stapels Nederlandstalige genreboeken van selfpubbers in de winkel ziet liggen.

“Je kan maar zoveel doen,” zegt Sophia. Zeker als selfpubber moet je je tijd verdelen tussen schrijven, uitgeven en marketing. Om in een boekhandel te komen is persoonlijk contact de meest beproefde manier, want een verkoper heeft aan zijn kant weer geen tijd om het hele internet af te speuren naar nieuw verschenen boeken. Het probleem is dat als je alle boekhandels in Nederland zelf af moet gaan, dat een heel groot deel van je tijd opslokt. Dan blijft er te weinig over voor de andere taken van een selfpubber. Pogingen om boekhandels en masse te benaderen bleken voor Sophia tot nu toe niet succesvol, maar ze heeft nog plannen om daar verder mee te experimenteren, via een nieuwsbrief bijvoorbeeld.

Als je dan eenmaal binnen bent bij een boekhandel is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen. Een voorbeeld dat Sophia geeft is het organiseren van workshops en lezingen in boekhandels met een groepje schrijvers of een boektour. Zo trek je lezers naar de boekhandel, en weten de winkeliers je in het vervolg hopelijk beter te vinden. Bij een nieuw boek heb je dan al gelijk een contactpersoon die bekend is met jou en je werk.

Het kost dus vooral een hoop moeite om je boek in de boekhandel te krijgen. Is het dat wel waard? “Ik weet ook niet of het de heilige graal is om in boekhandels te liggen,” zegt Sophia daarover. Nederlandstalig genre wordt nou eenmaal niet veel verkocht en zelfs als je in de boekhandel ligt is het nog maar de vraag of je boek gevonden wordt door een lezer. Er zijn ook twee goede alternatieven. De eerste is om te verkopen via een eigen webshop. Voor een selfpubber is dat interessant omdat je direct contact kan hebben met je lezers. Je vindt dan je publiek via je website en social media, en houdt ze vast met een nieuwsbrief.

Een tweede alternatief dat veel schrijvers in de Benelux gebruiken is verkopen op beurzen zoals Elfia en Comiccon. Het voordeel is dat iedereen die daar rondloopt in elk geval interesse heeft in fantasy. Helaas is dan weer niet iedere bezoeker een fanatieke lezer, wat juist het voordeel is van de boekhandel. Daar blijkt wel dat een boek verkopen sowieso lastig is. Een potentiële lezer moet toch maar het vertrouwen hebben dat jouw boek de moeite waard is.

Het is dus niet onmogelijk voor een selfpubber om je boek in de boekhandel te krijgen. Het kost vooral een heleboel tijd. Tijd die ten koste gaat van het schrijven en uitgeven, wat het een lastige afweging maakt. Zelfs als je in de boekhandel terecht komt is dat geen garantie voor succes. Als selfpubber is het ook fijn om meer controle te hebben en lezers op andere manieren te vinden zoals via je eigen online kanalen of beurzen.


Vind Sophia's boeken op bloedwetten.com

Foto header door Pauline Loroy op Unsplash

Foto auteur door Marieke Josselet

Vonk is een blog met verhalen, recensies, nieuws en opinies uit en over Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op via mail of Twitter.
Meer informatie over Vonk, privacy en recensies.

Redactie: Tom Kruijsen
Mail: tom@vonkfantasy.nl

Volg Vonk:
@vonkfantasy
vonkfantasy

Verhalen: magazine@vonkfantasy.nl

Je kunt Vonk steunen via Patreon. Al vanaf $1 per maand steun je dit blog en de schrijvers van de verhalen. Deze mensen gingen je voor en daarvoor zijn we erg dankbaar.

Ben je schrijver? Lees hier alles over het inzenden van je verhaal voor Vonk Magazine.