Alweer een tijdje geleden kwam ik een aantal artikelen tegen van bloggers waarin zij uitlegden waarom ze geen recensies schreven. Reden voor mij om dit op mijn lijstje met ideeën voor onderwerpen om ooit nog eens over te schrijven te plaatsen. Niet zozeer om mezelf te verdedigen, maar gewoon om eens bij mezelf te rade te gaan waarom ik wel recensies schrijf. Sterker nog, waarom ik denk dat het nuttig is.

Dat verplicht me min of meer gelijk om te zeggen dat dit over mij gaat. Anderen moeten natuurlijk zelf afwegen of recensies schrijven iets voor hen is. Er zijn genoeg redenen om het niet te doen, waarvan “ik wil het niet” al voldoende is.

Een tweede punt vooraf is om een reden te geven waarom ik niet recenseer en dat is voor de schrijvers van de boeken die ik bespreek. Zij hebben hun klus er op zitten en dat is hard werk geweest. Ik heb enorm veel respect voor iedereen die een boek uit zijn of haar hoofd op papier kan krijgen. Als dat dan eenmaal gebeurd is, dan heb je er ook niks aan dat iemand op internet schrijft dat hij of zij je boek stom vindt. Dat is dan ook zeker niet mijn doel.

Ben ik me nou alsnog aan het verdedigen? Dat was niet de bedoeling, op naar de redenen waarom ik wel recenseer.

Voor mezelf

De eerste reden is vrij egoïstisch: als ik bezig ben met een recensie ben ik vooral aan het nadenken over wat er voor mij wel en niet werkte aan het boek. Aangezien ik ook iemand ben met de ambitie om een boek uit mijn hoofd op papier te krijgen, is dat heel waardevol om te ontdekken. Als je met wat extra aandacht leest ontdek je misschien dingen die jij zelf nooit zo zou doen, maar die goed werken. Aan de andere kant ontdek je misschien ook een valkuil die je zelf wilt vermijden. Als je dat dan ook nog uittypt dan blijft die les extra goed hangen.

Daarnaast vind ik het gewoon leuk om te doen. Het schrijven van een recensie is precies dat: schrijven. Daar gaat dan ook nog eens lezen aan vooraf. Twee dingen die ik graag doe en ervoor zorgen dat ik altijd met veel plezier aan een nieuwe recensie begin.

Dialoog gaande houden

Een boek schrijven is natuurlijk grotendeels eenrichtingsverkeer. De schrijver bedenkt een verhaal, schrijft het op en laat het lezen. Toch is het waardevol om stil te staan bij wat een schrijver geschreven heeft. Zeker voor andere schrijvers binnen het genre, zodat zij geen al gebaande paden betreden en nieuwe grenzen kunnen opzoeken. Zo kunnen we allemaal nieuwe dingen blijven ontdekken.

Recensies kunnen daaraan bijdragen door zaken uit te lichten zonder dat er een hele nieuwe roman voor nodig is. Zo vind ik het interessant om te zien in welk opzicht Nederlandstalige fantasy unieke Nederlandse elementen bevat, zoals bijvoorbeeld de achtergrond van de Zwijgende Aarde boeken, of de setting van de Bloedwetten reeks. Daarnaast probeer ik kritisch te kijken naar de SF invloeden in meer literair-gerichte boeken om te kijken of daar meer uitgehaald zou kunnen worden. Op die manier kan het genre verder gaan en hoeft men niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden.

Serieus nemen

Er wordt wel eens gezegd dat mensen binnen het genre alleen bezig zijn met elkaar schouderklopjes geven. Dan heb je waarschijnlijk niet de commentaren in sommige wedstrijdrapporten gelezen, maar er schuilt wel iets in waar je voor op moet passen. Je wilt namelijk niet dat je jezelf niet serieus neemt. Want als je dat niet doet, waarom zouden lezers dat dan wel doen?

Ik schrijf recensies om daar mijn steentje aan bij te dragen. Zo kunnen we laten zien dat we samen best om kunnen gaan met wat kritiek. Een negatieve recensie is rot en ik vind het ook niet leuk om te schrijven. Daarom probeer ik elk boek vanuit een positieve invalshoek te benaderen. Maar dat heeft alleen zin als een recensent ook kritisch kan zijn. Als je alles even goed vindt, is dat niet eerlijk tegenover de echte uitblinkers. Je kan alleen echt complimenten geven, als je ook kan benadrukken wat minder goed werkt.

Ik schrijf mijn recensies dus vooral omdat ik het leuk vind. Ik heb er geen formele training in gehad. Daarnaast is lezen voor iedereen anders en in die zin heeft het weinig zin om alleen maar te kijken wat iemand anders van een boek vindt. Toch denk ik dat er een patroon kan ontstaan waarbij je van een recensent kan ontdekken waar hij of zij de nadruk op legt en dan kun je kijken of dat iets is wat bij jou past, of juist niet. Ik heb niet de waarheid in pacht, maar ik hoop dat jullie samen met mij het genre willen blijven ontdekken.


Foto door Arun Sharma op Unsplash

Vonk is een blog met verhalen, recensies, nieuws en opinies uit en over Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror. Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op via mail of Twitter.
Meer informatie over Vonk, privacy en recensies.

Redactie: Tom Kruijsen
Mail: tom@vonkfantasy.nl

Volg Vonk:
@vonkfantasy
vonkfantasy

Verhalen: magazine@vonkfantasy.nl

Je kunt Vonk steunen via Patreon. Al vanaf $1 per maand steun je dit blog en de schrijvers van de verhalen. Deze mensen gingen je voor en daarvoor zijn we erg dankbaar.

Ben je schrijver? Lees hier alles over het inzenden van je verhaal voor Vonk Magazine.