Naar boven drijven

Stof & schitteringenKelly van der Laan

2 jul. 2020

Stof & schitteringen is de debuutroman van Kelly van der Laan. Het is een soort mashup van fantasy en science fiction waarin zowel magie als technologie een belangrijke rol spelen, iets dat mij zeker aantrok aan het verhaal. Het sterkste komen de twee samen in de Lentagon, een kristallen magieversterker die aan het begin staat van alle verwikkelingen.

Het verhaal begint als hoofdpersoon Joy staat te liften midden in een woestijn. Het grootste deel van het boek is zij met haar twee reisgenoten op weg. In die zin doet het plot denken aan een roadtrip, dus een modern reisverhaal. Het is een insteek die je niet al te vaak tegenkomt in de Nederlandstalige fantasy en dat geeft het verhaal gelijk een verfrissende opbouw.

Een van de kenmerken van de roadtrip is dat de hoofdpersoon niet het meest interessante karakter is, maar dat het de reisgenoten zijn die het verhaal kleur geven. Joy staat als personage soms erg in dienst van het verhaal en laat zich af en toe wel heel makkelijk meeslepen. Ze heeft er zelf ook haar twijfels bij, maar behalve ze uitspreken doet ze er eigenlijk niks mee. Gelukkig hebben reisgenoten Seamon en Valery meer diepgang hebben en vooral wat meer lagen. Niemand in Stof & schitteringen is een lieverdje, maar juist die duistere kanten van de personages dragen het boek.

Minstens zo belangrijk onderdeel van de reis is het landschap. Dat vormt toch het canvas waarop zo’n verhaal geschilderd wordt. Helaas komt dat voor mij minder goed voor de dag. De steden die het begin en eind vormen van de reis worden wel redelijk ingekleurd, maar alles daaromheen een stuk minder. Een groot deel is woestijn, maar een woestijn kan ook heel interessant zijn om te laten zien. Andere gebieden worden ook niet al te veel omschreven, terwijl ik het idee heb dat die wereldbouw er wel is. Ik had het gevoel dat er uit angst voor infodumps een hoop interessants is weggelaten. Zeker omdat dit een reisverhaal door een verzonnen wereld is, is het belangrijk om daar als lezer in meegenomen te worden en dat werd ik te weinig.

Hetzelfde probleem speelde voor mij bij de magie in het verhaal. Er zijn een hoop interessante gegevens: de magische potentie die iedereen in meer of mindere mate heeft, het gebruik van kristallen en de interactie tussen magie en technologie. Maar geen van die dingen wordt voor mij voldoende uitgewerkt, het is er gewoon. Dat terwijl het allemaal wel klopt, dus er zit een structuur achter of in elk geval een diepere laag. Die dringt voor mij niet genoeg door de tekst heen, waardoor de belofte die er zeker is voor mijn gevoel te weinig wordt ingelost.

De spanning komt daarentegen een stuk beter uit de verf. Die begint al vrij hoog en wordt goed opgeschroefd. Als thriller lijkt het verhaal soms beter te werken dan als fantasy/sciencefiction-roman. Ik vraag me alleen af of je de echte thriller-lezer dan weer niet kwijtraakt in de magie die wel aanwezig is. Het zorgde er voor mij voor dat ik me toch prima vermaakt heb met het boek.

Wat ik wel storend vond waren de kleine slordigheidjes in de tekst, waar best wat extra aandacht naar uit had kunnen gaan in de redactie. Dit boek is al van wat langer geleden en ik heb het idee dat het niveau van redactie gestegen is de afgelopen jaren, maar ik struikelde over net iets te veel woorden die misten of leestekens die niet klopten. Het is niet verschrikkelijk, maar genoeg voor mij om het op te willen merken.

Voor mijn gevoel zit er meer onder het oppervlak van dit verhaal dan Stof & schitteringen durft te laten zien. De magie en wereld blijven voor mij te oppervlakkig, terwijl het boek me wel het gevoel heeft dat er meer achter zit. De personages drijven het verhaal voort en het wordt goed spannend. Als dat je interesse wekt en je ook met een minder uitgebreid omschreven setting kunt, dan is het een goed leesbaar boek. Ik ben vooral benieuwd of in het tweede deel de achtergrond wel meer naar boven komt drijven.