Ah, de woorden van de grote Nederlandse denker Eddy Zoëy. Wat heb ik ze vaak geuit aan de tafelvoetbaltafel op kantoor. Toen mensen nog naar zoiets gingen als een kantoor met een tafelvoetbaltafel.

Dit stuk gaat niet over tafelvoetbal. Of over Eddy Zoëy. Het gaat over de Harland Awards. Ik hoor de organisatie als denken, daar gaat Tom weer over de Harlands. Dat kan niet veel goeds betekenen. Ik hoop juist dat het wel wat goeds betekent, maar ik heb inderdaad een puntje van kritiek.

Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat de Harlands terug zijn. Het is allemaal niet heel soepel gegaan de afgelopen jaren, maar het blijft een wedstrijd met historie en dat vind ik belangrijk. Ik heb af en toe mijn bedenkingen bij al de wedstrijden die georganiseerd worden (in het verleden was ik daar enthousiaster over), maar ze zorgen er wel voor dat we allemaal aan het schrijven blijven.

Een van de punten waar ik in het verleden moeite mee had, was dat al die verhalen na zo’n wedstrijd in de la verdwijnen. Een enkeling komt bovendrijven, maar dat was lange tijd de uitzondering. Gelukkig zijn er intussen steeds meer plekken die je verhaal aan publiek voor schotelen, zoals het HSF magazine, Edge.Zero en deze website. Ik wilde graag verhalen publiceren juist zodat ze na de wedstrijden niet vergeten zouden worden.

Je zou dan denken dat ik blij werd van dit stukje uit het reglement van de Harlands:

Publicatie: Je geeft met inzending automatisch toestemming je verhaal te publiceren in een op Hebban gratis verkrijgbare epub. Wil je niet dat je verhaal zo gepubliceerd wordt, doe dan niet mee. De te publiceren verhalen krijgen indien nodig lichte redactie rond spel- en tikfouten. Een meer ingrijpende redactie wordt niet toegepast, waardoor overleg met de auteurs niet nodig is.

Niets is minder waar. Het is natuurlijk mooi dat de organisatie die stap om de verhalen te publiceren zelf neemt, maar het gaat om de manier waarop. Daar gaat iets (om Eddy Zoëy nog eens aan te halen) helemaal mis.

Het is toch op zijn zachtst gezegd bizar dat een wedstrijd waarvan de belangrijkste output een vuistdik juryrapport is met feedback op elk verhaal, vervolgens tegen schrijvers zegt: die feedback die negeren we verder en we gooien je verhaal op Hebban. De kans om iets te doen met het commentaar van een groep ervaren lezers, wordt de schrijvers volledig ontnomen. Dat is niet alleen zonde, maar wat mij betreft drukt het ook een enorme stempel op de wedstrijd en is het misschien wel in strijd met de doelen van de wedstrijd.

Je zou kunnen zeggen dat een verhaal dat goed scoort in de wedstrijd, al door een aantal rondes heen is gegaan en wellicht feedback heeft gehad van andere schrijvers. Dat gebeurt in elk geval regelmatig. De hoog scorende verhalen zullen ongetwijfeld goed in elkaar zitten en netjes verzorgd zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het altijd beter kan. Zeker als je toch al een uitgebreid juryrapport oplevert, waarom geef je de schrijvers dan niet de kans daar wat mee te doen?

Ik kan me ook voorstellen dat er schrijvers zijn die een verhaal door deze regel juist niet mee willen laten doen. Sterker nog, het reglement hint daar al naar. In het verleden kon je elk verhaal prima insturen voor de Harlands. Het zou gejureerd worden, wat nuttige feedback op kan leveren en vervolgens zou je er verder aan kunnen schaven. Als je weet dat de kans bestaat om zonder verdere mogelijkheid tot redactie gepubliceerd te worden, dan stuur je een verhaal waar je andere plannen voor hebt niet in. Een van de belangrijke aspecten van publicatie is voor mijn gevoel dat de schrijver ook de kans moet hebben om te bedanken voor de eer. Die kans moet je hier al opgeven voor je überhaupt weet hoe je verhaal ligt bij de jury, dat vind ik een lastige keuze.

Daar komt bij dat Hebban een enorm platform is. De andere mogelijkheden voor publicatie binnen het genre zijn een stuk kleiner en meer gericht op publiek dat bekend is met genre in Nederland. Ik denk dat bij elk van de platforms de redactie nog niet zo sterk is als bij professionele uitgaven, maar ze zijn aan het groeien. Hebban daarentegen is een platform dat veel breder is dan alleen fantasy, sciencefiction en horror. Als de Stichting ter bevordering van het fantastische genre dan een e-book wil verspreiden via dat platform van verhalen waar alleen minimale redactie is geweest, dan ben ik bang dat dat wel eens heel erg verkeerd uit zou kunnen pakken. De kans is dan aanwezig dat lezers die weinig of geen Nederlandstalige fantasy lezen, vooroordelen bevestigd zien. Deze publicatie zou juist een kans moeten zijn om alles uit de kast te trekken en een zo professioneel mogelijk beeld van ons genre neer te zetten. Juist daarmee geven we een geweldig visitekaartje af aan de hele Hebban community.

Kort samengevat: het plan om verhalen vanuit de Harlands te publiceren juich ik toe. Alleen de manier waarop kan volgens mij een stuk beter. Daarom deze oproep aan de organisatie: sta op zijn minst toe dat schrijvers de feedback uit het juryrapport verwerken. Overweeg om (misschien door de prijzenpot wat anders in te richten) meer te investeren in redactie. Laat schrijvers een publicatie weigeren als ze het echt niet zien zitten. Dan kan deze publicatie echt een succes worden en een mooie manier zijn om Nederlandstalige fantasy goed op de kaart te zetten.

Betekent dit allemaal dat ik niet mee ga doen? Ik ben er nog over aan het twijfelen. Ik vond altijd heel leuk om een verhaal in te sturen naar de Harlands en het was voor mij een goede stok achter de deur om iets af te krijgen. Gezien mijn resultaten is de kans op publicatie ook niet zo groot en ik weet niet of ik daar rouwig om moet zijn in dit geval. In elk geval maakt deze regel de beslissing om mee te doen een stuk ingewikkelder en dat terwijl ik anders met veel plezier weer een verhaal in had gestuurd.

Bijna. Bijna raak...


Foto door Glen Carrie op Unsplash