Spotify voor muziek, Netflix voor films: streamen is voor bepaalde media niet meer weg te denken. Voor boeken is zo’n dienst nog niet zo ingeburgerd, maar iets vergelijkbaars is er wel. In Nederland is Bol.com in deze markt gesprongen samen met internationaal ebook-platform Kobo met de dienst Kobo Plus (niet verwarrend verder).

Nou kun je bij een boek niet echt van “streamen” spreken. Eigenlijk heb je gewoon een e-reader waarmee je onbeperkt kunt lezen uit het assortiment zolang je abonnement duurt. Een abonnement kost €9,99 per maand of €12,99 per maand als je ook boeken wilt kunnen luisteren. Dat betekent dat er twee vragen zijn: hoe is de leeservaring en wat zit er allemaal in het assortiment?

Als je boeken van Kobo Plus wilt lezen, heb je twee opties. De eerste is een Kobo e-reader gebruiken. Op bol kun je een lijst vinden met de geschikte e-readers die vanaf ongeveer €100 verkrijgbaar zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus daar kan ik weinig over zeggen. Ik heb zelf de Kobo app op mijn iPhone en iPad en daarmee kan je zonder extra kosten gebruik maken van de dienst. Deze apps zijn ook beschikbaar voor Android. Lezen in de Kobo app vind ik niet zo fijn als in Apples eigen Books app. Bijvoorbeeld als je je iPad horizontaal houdt, laat Kobo een brede pagina zien, waar Books er twee naast elkaar toont. Twee smallere kolommen leest fijner dan een brede, en het lijkt wat meer alsof je echt een boek in je handen hebt. Synchroniseren op welke bladzijde je bent tussen je telefoon en tablet gaat ook iets minder vlekkeloos in Kobo. Zo zijn er wat meer kleine dingen, maar zeker als je op een apparaat leest en je houdt hem rechtop is het prima te doen.

Dan is er dus het assortiment. Als je de app gebruikt kun je ze rechtstreeks daarin opzoeken, maar ik vond geen duidelijk overzicht van boeken die binnen Kobo Plus vallen (andere boeken moet je namelijk gewoon kopen). Op de site van Bol kun je die lijst hier vinden en daar kan je ook alle filtermogelijkheden gebruiken die je kent van het blauwe mannetje. Voor ons vooral interessant wat er in de categorie Fantasy & Science Fiction valt en dat zijn er een spectaculaire 24.945. Geen slecht begin, maar als je vervolgens filtert op Nederlands blijven er nog maar 784 over. Dat zijn zowel vertaalde als origineel Nederlandstalige boeken, waarbij die eerste de boventoon voeren. Bovengenoemde getallen zijn natuurlijk aan verandering onderhevig.

Wat goed is om te zien, is dat zowel boeken van de grote uitgevers als van kleine uitgevers te vinden zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de titels van Thomas Olde Heuvelt te vinden, maar ook die van onder anderen Kim ten Tusscher en Patty van Delft. Zo ben je niet afhankelijk van de paar titels die in de boekhandel staan, maar dat ben je natuurlijk sowieso niet als je via Bol je boeken koopt.

Die enorme lijst Engelstalige boeken dan, die is toch ook wel interessant. Tot je ziet dat het een enorm lange lijst geselfpubde boeken met amateuristisch ogende omslagen zijn zoals deze.

Engelstalige fantasy op Kobo Plus
Engelstalige fantasy op Kobo Plus

Ik zeg niet dat het per se slechte boeken zijn, maar verwacht niet dat het alleen maar boeken van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast missen er veel titels in Kobo Plus die je wel kunt kopen bij Bol. Zo zijn bijvoorbeeld The Calculating Stars en A Memory Called Empire – de laatste twee Hugo winnaars – niet beschikbaar via de dienst. Eerlijk gezegd miste ik wel heel veel Engelstalige auteurs, dus dit deel van de dienst is niet ontzettend aantrekkelijk.

Daarnaast is er natuurlijk het blauwe mannetje zelf. Ja, Bol.com maakt het makkelijk om aan je boeken te komen, zeker met Kobo Plus, maar blijft er dan wel iets over voor de schrijver? Er wordt vaak geklaagd dat door Spotify artiesten niets meer verdienen aan het uitbrengen van muziek. Daar staat tegenover dat ze aan Torrents en Napster – laat ik nu mijn leeftijd doorschemeren? – nog minder verdienden. Bij boeken gaan de illegale ebooks ook hier en daar rond, maar het is minder wijdverspreid dan het bij muziek was naar mijn idee. Ik vermoed dat een boek lezen via Kobo Plus voor schrijvers beter is dan niks, maar ook niet heel veel beter.

Bovendien is er voor sommige lezers een goed alternatief beschikbaar: e-books lezen via de bibliotheek. Op de online bibliotheek kun je ook best wat Nederlandstalige fantasy vinden. Het zijn er met 391 wat minder dan op Bol, maar nog steeds een respectabel aantal. Heb je dus al een bieb-abonnement, kijk daar dan eens rond.

Je kunt Kobo Plus een maand gratis gebruiken om te zien of je het wat vindt. Er zitten een hoop voordelen aan, zeker als je gewoon boeken wilt verslinden zo snel je kunt. Toch ben ik niet helemaal overtuigd. Het is in elk geval niet zoals Spotify een dienst waarvan ik me niet kan voorstellen dat ik hem op ga zeggen. Kijk dus vooral zelf of het de moeite waard is.


Foto door Maarten van den Heuvel via Unsplash