Vonk logo

Het blijft natuurlijk een raar jaar, dat 2020. Een van de slachtoffers (lang niet de belangrijkste, maar toch) zijn de grote beurzen en festivals rondom fantasy. Voor veel schrijvers was dat een belangrijk deel van hun promotie en verkoop. Ik ben begonnen met schrijven over de boekhandel en hoe lastig het is voor Nederlandstalige fantasy om daar binnen te komen, dus de beurzen waren voor een hoop schrijvers nou net een platform dat wel werkte (ook al is het nog steeds niet altijd even rendabel). En dat is nu, samen met al het andere fysieke contact, weggevallen.

Als er iets in de plaats is gekomen voor menselijk contact, dan zijn dat alle mogelijke manieren om online samen te komen. Vergaderen via Zoom, videobellen met opa en oma via WhatsApp en gamen via Discord, het is allemaal in een stroomversnelling geraakt die soms uit een sciencefiction verhaal lijkt te komen.

Qua genrepromotie is er ook een hoop naar de digitale omgeving verschoven de afgelopen maanden. Natuurlijk gebeurde er al een hoop op social media, maar de hoeveelheid content (met name video) is geëxplodeerd sinds het begin van de pandemie. Fijn voor iedereen die thuis zit en wat te kijken wil hebben. Daarnaast is het denk ik ook een goede stap voor het genre om meer promotiekanalen aan te boren dan de beurzen. Ik hoop dat als we straks elkaar weer kunnen ontmoeten, dat de online mogelijkheden dan blijven bestaan. Ik snap dat het veel tijd kost om bij te houden, maar het is zeker voor mensen als ik die niet zo fanatiek fairs en cons bezoeken, een goede manier om meer over een boek of schrijver te ontdekken.

Een van de beste voorbeelden van wat hieruit voortgekomen is, is de About Books reeks van uitgeverij Zilverspoor die te volgen is op Youtube en Facebook. Elke week is er een gevarieerd programma, het is een leuk kijkje achter de schermen en je blijft op de hoogte van wat er gebeurt in fantasyland. Ik heb er helaas alleen nog wat fragmenten van kunnen meepikken, maar ik vind het echt een leuk project.

Als je veel tijd heb kun je zo'n beetje een heel festival kijken. Daarvan zijn er in elk geval drie:

Alle drie met een vol programma met panels, lezingen en ander vermaak. Genoeg om je even bezig te houden in elk geval.

Tot slot zijn er een boel online boekpresentaties geweest. Eentje die ik uit wil lichten is die van Blind van Kim ten Tusscher, al is het maar omdat het het nieuwe deel is van een van mijn eigen favoriete series. Als je echt een vlugge fix wil, dan is er de unboxing van Autonoom waar je in nog geen vijf minuten de roman van Antoni Dol tevoorschijn ziet komen.

Ik vind het wel lekker om vanuit mijn luie stoel mee te krijgen wat er in boekenland gebeurt. Zonder natte sokken en vroeg opstaan voor een festival, ideaal toch? Natuurlijk hoop ik van harte dat we snel weer bij elkaar kunnen komen, maar deze digitale revolutie heeft zeker ook zijn voordelen.


Foto door Chris Montgomery op Unsplash