Vonk logo

Ik was heel vereerd dat ik een verhaal mocht schrijven voor de bundel Voorbij de storm waarin ik samen met 24 andere auteurs een genreverhaal heb staan dat klimaatverandering als thema heeft. Dat is een onderwerp dat me na aan het hart ligt en het gaf me de kans om mijn pen weer eens te scherpen aan een kort verhaal. Het leek me leuk om uit de doeken te doen hoe ik tot de wereldbouw kwam die aan De val ten grondslag ligt.

Wat voor mij vaak goed werkt bij het schrijven van een verhaal is dat ik twee dingen neem die door mijn hoofd spoken en die met elkaar combineer. In dit geval waren dat twee verzamelingen van schilderijen. De eerste was de afbeeldingen van Roger Dean die hij onder andere gebruikte voor de albumhoezen van de band Yes met daarop allerlei zwevende eilanden. Het leek me een fascinerend gegeven dat een setting bestond uit kleine klompjes aarde met daartussen een grote leegte. Het beeld van watervallen die over de rand van je leefwereld heenlopen vind ik een heel mooi beeld. Bovendien brengt zo'n beperkt oppervlak allerlei problemen met zich mee en wat kan een verhaal nou beter gebruiken dan problemen?

Kijk hier voor een van de iconische schilderijen van Roger Dean waarop ik de zwevende eilanden baseerde.

De tweede serie afbeeldingen is die van Angelarium van schilder Peter Mohrbacher. Het is een uitgebreide verzameling prenten van verschillende engelen die allerlei dingen vertegenwoordigen van sterrenbeelden tot abstracte concepten als wraak en waarheid. Ik vind het geweldige illustraties en ik heb in het verhaal niet specifiek zijn stijl of beeld van engelen verwerkt, maar het zat zeker in mijn achterhoofd. Vandaar dat ik van mijn hoofdpersoon een engel wilde maken, niet vanuit de Christelijke traditie, maar vanwege deze afbeeldingen. Bovendien werkt een engel natuurlijk bijzonder goed als er tussen zwevende eilanden gereisd moet worden.

Kijk hier voor een voorbeeld van een van de engelen van Peter Mohrbacher die mij inspireerde.

Tot slot wilde ik graag een steampunk-achtige setting. Strikt genomen geen sciencefiction, maar het schuurt er wel tegenaan. Bovendien zie ik steampunk als het genre bij uitstek om de smerige kant van technologie te laten zien. In ons dagelijks leven in de Westerse wereld zijn de gadgets gelikt en strak. Niets ziet er zo gaaf uit als een iPad of een Playstation. Als je zo’n ding in je handen hebt, sta je ver af van het delven van grondstoffen of slechte werkomstandigheden. In steampunk kun je fabrieken en mijnen veel meer in het zicht plaatsen en is de technologie lelijk en maakt hij herrie. Hij is veel meer aanwezig en dat past goed als je lezers wilt confronteren met de impact van technologie op het klimaat.

Wat het verhaal uiteindelijk geworden is, moet je zelf maar ontdekken door het te lezen. Er zit natuurlijk nog wel meer in en de belangrijkste vraag uit het verhaal heb ik hier nog niet eens besproken. Hopelijk is het leuk om te zien waar mijn inspiratie vandaan gekomen is en zie je nu dingen in het verhaal die je anders niet gezien zou hebben.

Heb je de bundel nog niet, dan is het goed om te weten dat ik er een verloot aan mensen die deelnemen aan een korte enquête over Vonk .