Vonk logo

De boekenbijlage van de Volkskrant van afgelopen weekend stond helemaal in het teken van vooruitkijken. Geen slecht idee, gezien wat we achter ons gelaten hebben. Maar het is ook weer niet eerlijk om 2021 alleen maar te zien als het jaar waarin er geen pandemie uitbrak (hopelijk, twee is wel heel naar). Er is namelijk genoeg om echt naar uit te kijken, zeker binnen de Nederlandstalige genreliteratuur.

Orakel – Thomas Olde Heuvelt

Een nieuw boek van Thomas Olde Heuvelt is sinds het succes van Hex per definitie een van de grote gebeurtenissen voor de fantastische genres in het algemeen en voor de horror specifiek. Waar we heel lang op Echo moesten wachten, is Orakel er eigenlijk razendsnel. Met een nieuwe uitgeverij en hints naar dezelfde wereld als Hex belooft het veel goeds. Orakel verschijnt al in januari, dus we gaan snel zien of die verwachten worden waargemaakt. Thomas kennende zal dat wel goed komen.

Orakel – Thomas Olde Heuvelt
Orakel – Thomas Olde Heuvelt

Storm – Kim ten Tusscher

Ik houd van series, dat is een van de dingen die me aantrekt in fantasy. Een verhaal en een wereld die meer ruimte krijgen om te ademen dan alleen maar een enkel boek, dat is toch geweldig? Oké, het wachten duurt soms lang (ik noem geen namen), maar het levert ook zoveel moois op. Dat komt het meest tot zijn recht in het laatste deel, waar de eindjes bij elkaar komen en laat nou precies het laatste deel van een van de grotere lopende fantasyseries in het Nederlands dit jaar verschijnen. Ik heb Blind nog niet gelezen en gelukkig heb ik nog even de tijd, maar ik weet nu al dat Storm op mijn leeslijst komt te staan, want ik wil natuurlijk weten hoe het afloopt.

De Heren XVII – Roderick Leeuwenhart

Ik heb de reeks De zwijgende aarde met veel plezier gevolgd. Met vijf relatief korte verhalen die samen een geheel vormde was het een innovatief en interessant project. Maar soms is een einde nog niet echt het einde en ik ben blij dat er een doorstart is, want volgens mij is er nog veel te ontdekken in deze setting. De pitch die Roderick Leeuwenhart gaf vlak voor de boekpresentatie van Johan Klein Hanevelds laatste boek leidde er toe dat ik gelijk enthousiast werd. Dus kom maar op met De Heren XVII.

Bloedwetten 3 en 4 – Sophia Drenth

Heb je aan een deel in een serie niet genoeg? Gelukkig springt Sophia Drenth in dat gat door twee nieuwe delen van Bloedwetten aan te kondigen. Deze serie is ook een van mijn favorieten door de pakkende setting met een sterk historisch Nederlands aanvoelende wereld. Bloedwetten 2 eindigde met een aardige cliffhanger en is alweer even geleden, dus ik ben intussen wel heel benieuwd hoe het verder gaat. Gelukkig kunnen we in de loop van dit jaar weer even vooruit.

Ik heb vast van alles gemist, maar dit zijn de boeken waar ik nu het meest naar uitkijk. Zijn er boeken waar jij in het bijzonder naar uitkijkt dit jaar? Laat het me weten op Twitter.


Foto door Ran Berkovich op Unsplash