Vonk logo

Ik heb deze titel gekaapt van Patrick Berkhof de “frontman” van het Dizary project. Hij schreef een interessant artikel met deze titel over andere settings die interessant kunnen zijn voor een fantasyverhaal. De middeleeuwen zijn inmiddels – laten we het aardig zeggen – goed verkend.

De 20ste eeuw

Waarom zouden we om te beginnen verder kijken dan de absolute nummer één wat betreft inspiratie voor Nederlandse literatuur: de Tweede Wereldoorlog. Het heeft alle ingrediënten voor een sterk fantasyverhaal: een duistere heer, een grote strijd, dappere helden. Deze oorlog staat een stuk dichter bij ons dan de strijd in de middeleeuwen, maar je kan er best een draai aangeven waardoor het fantasy wordt.

De 20ste eeuw is natuurlijk meer dan de Tweede Wereldoorlog. Zo was er nog een Wereldoorlog, een Koude Oorlog en ook nog de nodige andere oorlogen. Het schijnt dat er ook andere dingen dan oorlogen waren in die tijd, maar zeker weten doe ik het niet.

Het interessante aan deze tijd is dat het nog niet zo lang geleden is, maar toch heel erg anders is. Er waren bijvoorbeeld geen mobiele telefoons en er was geen internet, in elk geval niet zoals wij die nu kennen. We zien deze eeuw nog in de achteruitkijkspiegel, maar er is toch een hoop om te verkennen.

Een voorbeeld van een verhaal met fantasy-elementen dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog is de eerste Captain America-film.

De 17e eeuw

Of dit een gouden eeuw was, ligt er maar net aan vanuit welk perspectief je het verhaal vertelt. Hoe dan ook kan de 17e eeuw een interessant tijdperk zijn om je fantasywereld op te baseren. Het was een tijd van hoop en ontwikkeling, maar ook een van grote tegenstellingen die we vandaag de dag nog voelen. Juist met een frisse blik op wat ooit ons meest trotse tijdperk was, geeft ruimte om het als fantasy-setting te herontdekken.

Het is een tijd waarin Nederland en België een grote ontwikkeling doormaakten, waarin wetenschap en technologie een steeds grotere rol gingen spelen en waarin we ongekende rijkdom vergaarden. Dat alles had ook een keerzijde, dus er is voldoende spanning om een goed verhaal neer te zetten. Er zijn een hoop historische bronnen waar je mee aan de slag kunt, maar er is ook een hoop ruimte voor magie en andere bovennatuurlijke elementen.

Als je een fantasyverhaal zoekt dat zich afspeelt in deze setting, dan ben je bij Vonk op het goede adres. In Delfts grauw van Mascha Schoonakker (in Vonk Magazine 2020) spelen wat echte historische personages uit deze tijd een rol.

De klassieke oudheid

Als we nog verder terugspoelen en over de middeleeuwen heen springen, komen we bij een tijdperk waar de fantasy als het ware ingebakken zit. De Griekse mythologie is een aaneenschakeling van verhalen waar Tolkien nog een puntje aan kan zuigen. Combineer dat met de echte Griekse geschiedenis en je hebt een enorme voedingsbodem voor je verhalen.

De Romeinen moeten het niet hebben van hun originaliteit, aangezien ze hun goden lekker kopieerden, maar ook zij zijn een bron van verhalen. Bovendien hebben zij de hedendaagse Benelux bereikt, dus je kan de lokatie dicht bij huis houden. En wat te denken van de oorspronkelijke bewoners die we hier in die tijd hadden. Daar is veel minder over bekend, maar dat maakt het niet minder interessant om er over te fantaseren.

Een voor de hand liggend voorbeeld is Asterix en Obelix, maar zelf ben ik gecharmeerd van de roman Drakenfeld van Mark Charan Newton die zich afspeelt in een wereld die duidelijk is geïnspireerd op de oudheid, maar er een hele eigen versie van maakt.

Het mooie van fantasy is dat het weinig voorschrijft qua setting. Alles kan. Historische settings kan je makkelijk naar je eigen hand zetten en je kunt er toch hele actuele verhalen mee vertellen. Welke setting uit deze lijst, of die van Patrick, spreekt jou het meest aan? En ken je nog andere verhalen die deze inspiratie voor de wereldbouw hebben? Laat het me weten op Twitter.


Foto door Mario Klassen op Unsplash