Vonk logo

Puur wit is het eerste deel van de Terras Altas reeks, een nieuwe serie van Patty van Delft. Het is een young adult-verhaal in een steampunk setting die ook magie bevat. Dat is best een combinatie waarmee mijn interesse wel gewekt is. Het boek vertelt het verhaal van Lily die opgroeit in het strak gereguleerde Hoogland en wat zij meemaakt als ze door een ongeluk verzeild raakt in het gevaarlijke Laagland, dat bevolkt wordt door criminelen.

Dat het allemaal zo simpel niet is, zal de meeste lezers niet verbazen. Met de tegenstelling tussen de rijke elite en het onderdrukte volk heeft de setting wel wat weg van de Hunger Games-serie. Dat is ook niet vreemd gezien de YA-doelgroep. Toch is Puur wit zeker geen kloon. De invalshoek van Lily als vertegenwoordiger van de elite die de andere kant van de medaille leert kennen is goed gekozen. Jammer is wel dat het kennismaken met het Hoogland nogal snel gaat en dat het boek aan het begin voor mij iets te veel over de setting erheen probeert te jagen.

Naarmate je verder leest begint de wereld meer ruimte te krijgen. We zien dan het tweede aspect van dit verhaal meer tot zijn recht komen: de steampunk. Verwacht geen uitgebreide verkenning van hoe deze technologie tot stand komt en welke rol ze speelt in de samenleving, het is vooral een interessante aankleding die het verhaal wel een eigen sfeer geeft. Gecombineerd met de magie is er genoeg om je over te verwonderen in deze wereld.

Ik behoor dan misschien niet meer tot de YA-doelgroep (ook al voel ik me nog jong), ik kan het wel waarderen. Puur wit stelt wat dat betreft niet teleur. De belangrijke personages zijn interessant en hun problemen – ook al leven ze in een magische steampunkwereld – herkenbaar. De gangbare dingen waar jongeren mee worstelen spelen een belangrijke rol, maar dat hoort nou eenmaal bij YA. Bij tijd en wijle wordt het verhaal best donker en serieus. De eerste keer dat dat gebeurde, was het punt dat ik echt met het verhaal begon mee te leven.

Iets anders waar ik aan dacht is hoe het boek zich verhoudt tot de tijd waarin we nu leven. Als je ziet hoe de overheid hier het volk onder de duim probeert te houden met leugens en harde maatregelen, dan valt het met die corona-maatregelen nog best mee. Ik ben daardoor benieuwd naar het vervolg, waar we hopelijk meer te zien krijgen van het Hoogland.

Jammer waren toch weer de kleine slordigheidjes die ik in de tekst tegenkwam. Voor jongeren lijkt het me extra belangrijk dat de grammatica overal piekfijn in orde is. Het boek zelf daarentegen is erg verzorgd, met de harde kaft en mooie vormgeving, ook al was ik het niet altijd eens met hoe de tekst opgedeeld is.

Ik wil niet te veel vergelijken met de Hunger games, want Puur wit verdient het om op zichzelf beoordeeld te worden. Toch is het handig om ernaar te verwijzen en te zeggen dat als je met plezier dat andere YA-boek gelezen hebt (zoals ik), je Puur wit ook zal kunnen waarderen. Zeker als je een zwak hebt voor steampunk (zoals ik), dan is het lekker leesvoer om je in onder te dompelen.