Blind is alweer het vierde (en een-na-laatste) deel in Kim ten Tusschers epische Vertellingen van de ondergang. Het vorige deel was echt een kantelpunt in de serie. In dit boek wordt opmaat naar het einde ingezet en wordt er een doorstart gemaakt op basis van de nieuwe status quo.

Een belangrijk nieuw personage verschijnt voor het eerst op het toneel en zij moet natuurlijk haar plek in het verhaal krijgen. Daardoor moet dit boek even op stoom komen, want zij heeft flink wat in te halen ten opzichte van de personages die we al kennen. Het duurder om die reden wat langer voor het verhaal mij helemaal te pakken had, maar het mooie is wel dat je verwachtingen gelijk een flinke slinger krijgen. Als je dacht dat het makkelijker wordt na de gebeurtenissen in Vuur dan heb je het mooi mis.

In dit deel schuift het verhaal verder op van oorlog en politieke intrige naar overleven in een wereld die uit elkaar valt. Daardoor worden meer personages speelballen van hun omgeving en het is interessant om te zien hoe ze daarop reageren. Dat betekent voor de meeste personages dat hun strijd verandert en zo krijgen ze de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Dat niet iedereen zich stoort aan de problemen met de wereld mag duidelijk zijn dankzij Nayaku. Hij blijft mijn favoriete personage om te haten en dat maakt hij ook in Blind niet al te moeilijk.

De magie krijgt in dit boek een belangrijkere plek dan aan het begin van de serie. Dit was voor mijn gevoel in de eerdere delen onderbelicht, maar nu krijgt het de kans om echt te stralen. We zien meer van hoe de wereld in elkaar steekt op een soort magisch-metafysisch niveau. Daarnaast vielen me in Blind meer dan in de andere delen de onderliggende thema’s op. Dat was mooi om te zien en iets om op te letten als ik de andere delen nog eens teruglees.

Wat ik fascinerend vind aan dat verhaal is dat het de apocalyps echt laat zien. Het is eens wat anders dan de postapocalyptische verhalen, we maken de ondergang van de wereld hier live mee. Vandaar ook mijn vraag in mijn interview met Kim of dit geïnspireerd is op de huidige toestand in de wereld. Ook al was haar antwoord nee, alles voelt voor mij op een enge manier herkenbaar. Mensen die ten koste van alles aan hun eigen politieke positie werken en de ellende om hen heen negeren of zelfs voor zichzelf gebruiken, het is iets wat we allemaal wel hebben gezien inmiddels. Wie zegt dat fantasy alleen escapisme is moet toch echt beter kijken.

Waar ik me het meest op richt bij een nieuw deel in een serie is of het een goede combinatie heeft van vertrouwde en vernieuwende dingen. Het is natuurlijk lastig om daar een balans in te vinden, zeker naarmate je verder in een serie zit. Voor mij leunde de eerste helft van Blind iets te veel op de nieuwe aspecten, waardoor ik een beetje moest zoeken hoe dit in het grote plaatje paste. Als ik eerlijk ben vind ik dat minder erg dan een boek dat alleen een herhaling van zetten is. Als dit beging nodig was om de tweede helft van het boek te laten knallen, dan moet ik het maar accepteren. Het viel me vooral op omdat ik er eerder in de nog niet tegenaan gelopen was.

Blind belooft in elk geval veel goeds voor het laatste deel in de serie en dan kunnen we pas echt zien hoe de puzzelstukjes in elkaar passen. Het is altijd lastig om zo’n tussendeel in context te plaatsen voordat je het hele plaatje kent. Misschien worstelt Blind nog wel het meest met het feit dat het volgt op een zo grootse gebeurtenis in de serie, die haast niet overstemd kan worden. Toch voegt dit deel vooral op het gebied van magie en wereldbouw voor mij veel toe en kan ik intussen niet wachten op Storm. Die waait hopelijk snel onze kant op.