Het is vandaag vijf jaar geleden dat ik mijn eerste recensie hier plaatste. Intussen is er een hoop veranderd – zoals de naam van de site – maar het doel is nog steeds hetzelfde: helpen het Nederlandstalige genre naar een hoger plan te tillen. Dat begon dus met recensies en omvat intussen een hoop andere artikelen en (waar ik het meest trots op ben) een verzameling verhalen die binnenkort weer uitgebreid gaat worden.

Vonk is niet de grootste site op het internet, zelfs niet binnen zijn niche, maar het is een project waar ik trots op ben. Voor mijn gevoel is het belangrijk dat er meerdere plekken zijn waar schrijvers hun verhalen kwijt kunnen en waar serieus met hun werk om wordt gegaan, of dat nou die verhalen zijn of hun boeken.

Intussen heb ik ongeveer een miljoen woorden geschreven over Nederlandstalig fantasy, sciencefiction en horror. Oké eigenlijk iets minder want ik heb nog wel eens de neiging om sciencefiction los van elkaar te schrijven. Daar komt nog zo'n 50.000 woorden aan verhalen bij. Als je me vijf jaar geleden had verteld dat ik zo veel over dit onderwerp zou kunnen bedenken, zou ik je waarschijnlijk voor gek hebben verklaard. Ik had ook een vuistdikke roman kunnen schrijven, maar die komt er hopelijk ook nog wel.

Vonk+

Een van de dingen die ik nog altijd het belangrijkste vind, is dat de schrijvers van de auteurs iets betaald krijgen voor hun verhaal. Het is nu nog vooral een symbolisch bedrag, maar ik ben bezig dat langzaam maar zeker wat omhoog te brengen. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor de mensen die Vonk steunen met een bijdrage. Dat ging tot nu toe via Patreon, maar ik vond het tijd om eens iets anders te proberen. Dat is Vonk+ geworden.

Vonk+ is een manier om makkelijk een kleine bijdrage te doen waarmee er extra geld gaat in de pot voor de schrijvers. Dat is waar het meerendeel van het geld heen zal gaan, mocht er iets overblijven dan gebruik ik dat voor de hostingkosten van deze site, maar dat is niet veel. Door je aan te melden voor Vonk+ krijg je toegang tot het Magazine als ebook, waardoor je de verhalen eerder en op je ereader kan lezen. Daarnaast komen mensen die deelnemen aan Vonk+ in aanmerking voor leuke acties.

Een laatste onderdeel van Vonk+ is een Discord-server. Het afgelopen jaar zijn we allemaal aangewezen geweest op digitale manieren van communicatie en Discord is er een die voor mij een belangrijke rol is gaan spelen. Het is met name een chat-dienst, wat mij aanspreekt als iemand die is opgegroeid met ICQ en MSN-messenger, maar het biedt ook mogelijkheden voor video en audio. Het lijkt mij een geweldige plek waar mensen die Vonk en Nederlandstalig genre een warm hart toedragen bij elkaar kunnen komen. Het is natuurlijk niet verplicht om daar actief te zijn als je Vonk gewoon wilt steunen.

Vonk+ is een beetje een experiment, maar dat past ook wel bij Vonk. Zo ben ik ook met de verhalen begonnen. Het zou allemaal in elk geval makkelijk moeten zijn: een e-mailadres en een bankrekening, meer heb je niet nodig om bij te dragen. Achter de schermen moet ik nog wat dingen met de hand doen, dus het kan even duren voor je een bevestiging in de mail hebt, maar als je betaling gebeurd is, dan weet je zeker dat het bij binnengekomen is en dat het goed komt.

Toekomst

Vijf jaar is een hele tijd, maar ik ben nog lang niet klaar met Vonk. Ik heb nog een hoop plannen en hopelijk is Vonk+ iets dat daaraan bij kan dragen. Het is in elk geval een stap op weg naar een platform waar auteurs beter gesteund kunnen worden en dat draagt weer bij aan het professionaliseren van het genre.

Als het aan mij ligt zou Vonk een platform kunnen worden zoals tor.com waar artikelen en verhalen ervoor zorgen dat genreverhalen een mooi podium krijgen. Als je kijkt bij de nominaties voor korte fictie komt die site veelvuldig voor. Het is dus zeker mogelijk om hoge kwaliteit verhalen via het web te publiceren. Het is voor nu nog een droom dat Vonk voldoet aan de eisen voor een professionele publicatie, maar ik hoop dat dit een stap in de goede richting is.

Waar zijn we vijf jaar van nu? Ik hoop in elk geval nog steeds hier. Met meer mooie verhalen en daarnaast een hoop andere nieuwe ontwikkelingen. Maar boven alles een plek die ik kan delen met jullie, lezers en schrijvers.