Deze recensie is geschreven op basis van een exemplaar dat ik van de auteur heb ontvangen.

Lichtmetaal is het vervolg op De bergbouwers van Metis Bidenk en is de tweede roman van Olivier Sted. In het eerste deel maakten we kennis met een aantal bewoners van de Natie en hun ontdekkingsreis in een wereld die letterlijk meer diepgang krijgt. In dit boek krijgen ze te maken met de gevolgen daarvan.

Dat begint op een vrij gemoedelijke manier. Net zoals het eerste deel is Lichtmetaal geen verhaal dat het moet hebben van heftige actie. Het is voor het grootste deel een gemoedelijk voortkabbelend verhaal over het wel en wee van de vriendengroep. Niet dat zij geen problemen hebben, maar die beginnen erg klein. Ergens is dat wel rustgevend nu de echte wereld zo op zijn kop staat. Lichtmetaal is vooral een gezellig verhaal.

We kennen de personages nu al een beetje, dus zien we wat meer van hun persoonlijkheid. Zeker in het begin is de frustratie van Kay goed voelbaar en daardoor leefde ik meer mee met het verhaal dan in het eerste deel. Het is goed om te zien dat de karakters zich ontwikkelen en dat leidt zeker aan het einde naar wat sterke momenten.

Het boek is in drie delen verdeeld, die voor een deel los van elkaar staan. Er is wel een rode draad, maar daar ligt tot het einde niet veel nadruk op. Voor mij was dat een gemiste kans, want juist door die elementen meer met elkaar te verbinden, kan je de spanning door het hele verhaal langzaam toch wat opvoeren. Zelfs in een roman die het niet van de spanning moet hebben, wil je als lezer toch door de tekst heengetrokken worden.

Het einde is namelijk wel degelijk spannend, maar door de kalme opbouw daar naartoe schuurt dat een beetje met de rest van het boek. De urgentie in de climax is een beetje verloren gegaan in het voortkabbelende verhaal. Wellicht dat die rode draad daar een rol in had kunnen spelen, of misschien hadden de afzonderlijke delen juist meer op zichzelf kunnen staan. Hoe dan ook, de structuur had voor mijn gevoel meer kunnen bijdragen aan het boek. Daarnaast worden sommige problemen makkelijk aan de kant geschoven, waardoor het verhaal hier en daar wat aan geloofwaardigheid inboet.

Wat goed overeind blijf uit het eerste boek zijn de unieke wereldbouw en de eigen stijl. Als je behoefte hebt aan een verhaal waarin het tempo lager ligt dan de meeste fantasy en de nadruk ligt op een interessante – en ietwat vreemde – wereld, dan ligt dit boek je waarschijnlijk wel. Tel daarbij de af en toe bizarre situaties op en je krijgt een boek dat zich niet snel laat vergelijken met andere romans.

Lichtmetaal is een waardig vervolg op De bergbouwers van Metis Bidenk. De stijl blijft goed overeind en de personages komen in dit deel beter uit de verf. De opbouw van het boek had voor mij het verhaal sterker kunnen maken. Als je op zoek bent naar intense spanning en actie, dan zou ik verder kijken. Heb je echter behoefte aan wat lichter leesvoer, dan zou dit boek daar goed bij kunnen passen.