De meeste discussie over het genre die ik op het internet langs zie komen, vindt plaats op Facebook. Ik heb al eerder een pleidooi gehouden voor Twitter, maar Facebook is nog altijd het meest gebruikte forum. Dat is ook logisch: veel mensen zitten al op Facebook en dan is het een kleine stap om daar ook in te haken op de gesprekken over boeken en verhalen.

Toch is Facebook de laatste tijd alleen maar slechter in het nieuws gekomen en ik vond het tijd om nogmaals een ballonnetje op te laten voor een alternatief. Een tijdje terug startte ik een Discord-kanaal voor de leden van Vonk+ en dat is sinds vandaag een plek waar iedereen welkom is om te praten over alles wat met Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror te maken heeft.

Ben je al overtuigd? Ga dan naar https://discord.gg/WKP6xZjhe4 om lid te worden van het Discord-kanaal van Vonk. Wil je nog meer weten? Lees dan gerust even verder.

Wat is Discord?

Simpel gezegd is Discord een applicatie waarin je kunt chatten. Het is opgebouwd rondom kanalen die een bepaald thema hebben. Zo is er bijvoorbeeld een Discord kanaal voor Nederlandse Nanowrimo-deelnemers. Er is geen "tijdlijn" die bepaalt wat jij ziet, de chat is gewoon chronologisch. Als iemand iets zegt, verschijnt dat onderaan en zo kabbelt het gemoedelijk (of niet) voort.

Discord heeft apps voor telefoons en laptops/desktops, maar werkt ook gewoon in je webbrowser, dus je kan het gebruiken zoals je zelf wilt. Het is een stuk simpeler dan Facebook omdat het zich alleen richt op chatten en niet allerlei aanverwante zaken met zich meebrengt.

Wil je meer lezen, dan kan dat het beste op de site van Discord zelf.

Waarom Discord?

Anders dan Facebook is Discord een plek die vrij is van algoritmes en reclame. Het is een stuk minder gestructureerd, iedereen kan gewoon zijn ding zeggen en alles komt onder elkaar te staan. Dat heeft voor- en nadelen, maar in deze tijd waarin de kritiek op sociale media steeds sterker wordt, is het goed om een alternatief te hebben waarbij het belang van het medium niet is om zo veel mogelijk "clicks" te krijgen.

Aan de andere kant heeft Discord wel meer structuur dan een WhatsApp groep bijvoorbeeld, omdat je binnen een kanaal verschillende onderwerpen kan hebben. Daarnaast vind ik het fijn om je echte belangrijke contacten in WhatsApp te houden en de dingen die je meer uit interesse wilt volgen in een andere app. Daarvoor is Discord dus ideaal. Daarnaast hoef je niet je echte telefoonnummer te delen om Discord te gebruiken.

Als je eenmaal een Discord-account hebt, dan kan je ook gemakkelijk andere kanalen zien te vinden. Zoals ik al zei is er een Nanowrimo-kanaal, die kan je vinden op hun forum en met een linkje heb je zo een nieuw kanaal erbij. Heb je andere hobby's, vriendengroepen, of clubjes, dan is er een kans dat daar ook een kanaal voor is. Zo kan je je hele Discord inrichten zoals je zelf wilt.

Discord heeft nog veel meer functionaliteiten, zoals audio- en videochats en schermdelen. Mogelijkheden die ik nog niet benut, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Ik gebruik Discord zelf al een tijdje in allerlei groepen en het bevalt mij erg goed. Dat was een van de redenen om het te koppelen aan Vonk+. Dat heeft al wat interessante gesprekken opgeleverd, maar de groep die daar actief is, is nog erg klein. Om die reden is er nu dus een publiek deel, waar alle fans van Nederlandstalige fantasy, sciencefiction en horror terecht kunnen. Er blijft een deel afgeschermd voor Vonk+ leden, waar ze wat extra nieuwtjes van mij zullen krijgen.

Hoe kom ik in de Discord?

Dat is vrij simpel. Ga naar https://discord.gg/WKP6xZjhe4 en volg de stappen. Als je al Discord gebruiker bent, heb je nu toegang tot het kanaal van Vonk. Anders moet je even een account aanmaken. Kom je er echt niet uit, stuur dan een mailtje naar tom@vonkfantasy.nl en dan help ik je op weg.

Ik hoop jullie snel te zien in de Vonk Discord en dat het mooie gesprekken op gaat leveren.


Afbeelding door Alexander Shatov op Unsplash