Vonk logo

De eerste editie van HSFCon komt eraan en ik kijk er erg naar uit. Hoewel het mij niet gaat lukken om het hele weekend van de partij te zijn, ben ik wel van plan om een dag naar Sneek af te reizen. Het is nogal ongelukkig dat door alle Corona-verschuivingen van evenementen het tegelijkertijd met Comiccon in Utrecht plaatsvindt, maar voor mij is het duidelijk welk evenement mijn voorkeur heeft en dat is HSFCon. Waarom? Hier zijn drie redenen.

1. Panels

Comiccon draait vooral om de grote sterren en de enorme markt. Aan het programma van HSFCon te zien en afgaande op enigszins vergelijkbare evenementen als Imagicon spelen panels een veel grotere rol bij dit evenement. Met interessante panelleden en onderwerpen is het een geweldige manier om geïnspireerd te worden door nieuwe inzichten, of zelf aan de discussie deel te nemen.

Ik heb in het verleden veel geleerd van panels en zeker in een wat kleiner gezelschap komen die goed tot zijn recht. Als je naar een Worldcon gaat, dan zit je soms in enorme zalen (als George R. R. Martin achter de microfoon zit bijvoorbeeld), maar ook daar komen kleinere groepen vaak genoeg voor en dat zijn dan vaak toch de interessantste panels.

2. Fans

Het wordt even wennen na bijna twee jaar Corona, maar een Con is natuurlijk een ideale plek om andere fans te spreken. Voor mij is een Comiccon al snel te massaal, maar op HSFCon hoop ik genoeg oude bekenden en nieuwe gezichten tegen te komen. Nergens kom je zo veel mensen tegen die ook van genreverhalen houden. De Nederlandse fantasywereld is niet zo heel groot, dus er is best een kans dat je schrijvers tegenkomt met wie je best een praatje kan maken. Zo'n con is dus de perfecte ontmoetingsplaats voor genrefans.

3. Een Nederlandse con

HSFCon is vrij klein, maar het is het voelt voor mij als een stap op weg naar het naar Nederland halen van grotere cons. Er zijn intussen plannen om Eurocon in 2024 (dat is al dichterbij dan het klinkt) in Rotterdam te organiseren en wie weet kan er daarna weer een WorldCon naar Nederland komen. Dat zou ik echt geweldig vinden, WorldCon bood die keren dat ik er was een berg inspiratie en het zou een enorme boost kunnen zijn voor Nederlandse schrijvers van genre.

Ik weet niet of er overlap zit tussen de organisaties achter HSFCon en de Eurocon bid, maar het feit dat er een con wordt georganiseerd helpt al om Nederland verder op de kaart te zetten. Er wordt ervaring opgedaan (voor zover die er nog niet is) en het zorgt voor zichtbaarheid in de community. Daar wil ik graag mijn steun voor uitspreken en dat is dus ook een reden om naar HSFCon te gaan.

Ben jij ook van plan om naar HSFCon te gaan? Laat het me dan even weten op Twitter of in de gloednieuwe Vonk Discord.


Foto door Sean Geraghty op Unsplash