Vonk logo

Een tijdje terug las ik dit interessante interview met Erik Schreuder van Iceberg Books. Een van de dingen waar ik me over verbaasde was zijn terughoudendheid bij het uitgeven van ebooks. Ik ben zelf erg fan van ebooks en ik denk dat juist bij een kleine markt zoals Nederlandse genreboeken ze een grote rol kunnen spelen om die markt te laten groeien. Daar zijn in elk geval drie redenen voor.

Gemak

De belangrijkste reden voor mij om ebooks te lezen is dat het zo ontzettend makkelijk is. Zelfs in deze tijd waarin bijna alles binnen een dag geleverd kan worden, is niets zo snel als een ebook downloaden. Ik gebruik zelf mijn telefoon en tablet om te lezen, ik weet niet of een ereader net zo snel is, maar ik vermoed dat dat tegenwoordig aardig in de buurt komt.

Als een boek me aanspreekt, ben ik het binnen vijf minuten aan het lezen. Daar kan geen enkele flitsbezorger tegenop. De drempel om een boek te gaan lezen is dus een stuk lager. Dat betekent dat ik sneller geneigd ben om een boek een kans te geven dan als ik naar de winkel moet of moet wachten tot iets bezorgd is.

Prijs

Iets anders wat de drempel om een boek te kopen kan verlagen, is de prijs. Ebooks kosten een stuk minder dan papieren boeken en dat betekent dat je als lezer sneller een boek het voordeel van de twijfel geeft. Ik koop niet zo snel een boek van twee tientjes tenzij ik zeker weet dat ik het graag wil lezen. Voor minder dan 10 euro wil ik best een impulsaankoop doen en me laten verrassen. Natuurlijk zijn deze prijzen voor sommige mensen nog steeds een barrière, maar je kan ongeveer drie keer zo veel ebooks kopen voor de prijs van een papieren boek. Dat maakt het altijd een beter te verantwoorden aankoop.

Voor de Nederlandstalige fantasy – die toch al kampt met een slecht imago – kan dat prijsverschil heel belangrijk zijn. Een lezer die twijfelt of een boek wel de moeite waard is, is een stuk makkelijker te overtuigen als dat boek goedkoper is. Omdat er een hoop kosten wegvallen (drukken, transport en de hoge boekhandelskorting) kan je als uitgever en schrijver toch nog een mooi bedrag overhouden aan die ebooks. Dat is ook niet onbelangrijk.

Vindbaarheid

Mijn laatste reden waarom ebooks goed zijn voor de Nederlandstalige genremarkt is de vindbaarheid. De fysieke boekhandel staat bekend om de beperkte beschikbaarheid van Nederlandstalige fantasy en dat probleem is er in ebookwinkels niet. Omdat ze toch geen ruimte innemen zijn alle boeken beschikbaar.

Het nadeel van een ebookwinkel is dat lezers niet echt uitgenodigd worden om rond te slenteren en op die manier nieuwe boeken te ontdekken, maar laten we eerlijk zijn, dat gebeurt sowieso maar zelden voor Nederlandstalige fantasy. Het ligt toch niet op de plank. Als je wilt dat je boek gevonden kan worden dan biedt de digitale boekhandel meer mogelijkheden dan de fysieke.

Piraterij

Ik kan geen stuk over ebooks schrijven zonder piraterij aan te stippen. Hoe groot dit probleem is, durf ik niet te zeggen en ik snap dat het alleen al gevoelsmatig heel vervelend is als jouw boek ergens in een mapje wordt rondgestuurd via dubieuze Facebookgroepen. Ik weet wel dat de hoogtijddagen van illegaal downloaden voorbij zijn. Juist doordat het zo makkelijk en relatief voordelig is om legaal aan ebooks te komen, is het voor weinig mensen de moeite waard om illegale boekendownloads op te zoeken. Toch kan je het nooit helemaal tegenhouden.

Het is natuurlijk zonde als iemand die graag ebooks leest jouw boek niet kan lezen, alleen maar omdat je illegale downloads tegen wilt gaan. Je moet je als uitgever dan goed afvragen of dat het waard is. Maak het de legale lezers dus ook niet te moeilijk met beperkingen en DRM, daarmee straf je ze alleen maar.

Uiteindelijk moet je als schrijver of uitgever zelf beslissen of ebooks de moeite waard zijn. Ik vind het een geweldige ontwikkeling en veel van de boeken die ik tegenwoordig lees, zijn ebooks. Ik vraag me af of ik sommige van die boeken ook als papieren boek gelezen zou hebben. Hoe minder drempels er opgeworpen worden, hoe groter de kans dat een lezer een boek oppakt en dat kan alleen maar goed zijn voor het Nederlandstalige genre.


Foto door Perfecto Capucine op Unsplash